La firma Birrum, de Sant Celoni, s’inventa una cervesa de xocolata

Amb cinc anys d’història, Birrum ha fet cinc cerveses diferents

L’obrador de la firma de cerveses artesanes Birrum, de Sant Celoni, és un bullir constant d’idees. Amb cinc anys d’història, han fet cinc cerveses, i l’última se’ls ha acudit que tingui tocs de xocolata. Per fer-la encara més grossa, han enredat el que va ser nomenat millor xocolater del món del 2022, l’osonenc Lluc Crusellas.

De la col·laboració n’ha sortit una beguda diferent: la Gula. És una cervesa negra que s’uneix a les quatre que Birrum ja havia vinculat conceptualment a algun pecat capital. “No teníem cap cervesa negra i vam dir, si hem de fer-ne alguna, donem-li un a més a més. Per això se’ns va acudir fer una col·laboració amb el Lluc Crusellas”, explica Jordi Pastells, creador de Birrum.

La Gula s’inspira en les pastry stout, un tipus de cervesa negra que emula la pastisseria, amb sabors similars als dolços o la xocolata, com és el cas de la Birrum. La gràcia de la Gula és que, una vegada beguda, el regust de xocolata es queda una estona a la boca. “La cervesa, com que és líquida, se’n va. Però els greixos que porta la xocolata queden impregnats al paladar i la llengua.”

Pastells considera que la Gula és una cervesa accessible, de sis graus: consistent de sabor, però sense ser potent d’alcohol. La millor manera de degustar-la és a uns 15 graus, sense que sigui massa freda. I la millor època per beure-la, a l’hivern.

La cervesa va costar un any de fer, des que van tenir la idea, fins que van treure-la al mercat ara fa unes setmanes, coincidint amb l’època de Nadal. Durant el procés de fer-la, Crusellas els va fer una recomanació d’aquelles que els va quedar gravada: “Ens va dir que féssim la xocolata dins la cervesa en comptes de posar xocolata a la cervesa”, explica Pastells.

Això vol dir que van fer la cervesa amb els ingredients que normalment s’utilitzen per fabricar la xocolata. En aquest cas, nibs de cacau de Veneçuela, crema d’avellanes de Brunyola (la Selva) i baies de vainilla de Madagascar. Una aventura que es va acabar saldant amb diferents assaig-i-error, algun somriure de sorpresa i un producte final que vol ser una cervesa per prendre a consciència.

La Birrum és l’equivalent a la cervesa d’un bon vi, en paraules del mateix Jordi Pastells. La marca, lluny de vendre’s en supermercats, està encaminada al sector de la restauració. De moment, la firma, amb base a Sant Celoni, col·lecciona quatre cerveses més vinculades a pecats: la Superbia (supèrbia), l’Avaritia (avarícia), l’Invidia (enveja) i la Libidine (luxúria). Només els queden dos pecats més: l’ira i la peresa. Diuen que ja en tenen les receptes fetes.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 69 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't