Blancs i Blaus i altres entitats de cultura popular rebutgen les restriccions a la festa major de Granollers

Dotze entitats han presentat aquest dilluns un manifest en defensa del model de la festa major i de la cultura popular

Una dotzena d’entitats de cultura popular de Granollers, entre les quals les colles de Blancs i Blaus, han presentat aquest dilluns a la tarda a Roca Umbert un manifest en què rebutgen les restriccions que l’Ajuntament ha aplicat aquest any a la festa major.

A més de Blancs i Blaus, firmen el manifest l’Agrupació Excursionista de Granollers, l’Associació Amics dels Gegants i Capgrossos, els Xics, el Drac de Granollers, Passaltpas, danses del mon; l‘Agrupació Sardanista, el Colom de Granollers, Diables de Granollers, l’Esbart Dansaire i l’Olla dels Pobres.

En el manifest alerten que les “condicions restrictivies imposades per l’Ajuntament de Granollers posen en perill la continuïtat de la festa major com la coneixem ara mateix”.

El text diu que “les mesures limiten de forma greu la llibertat de les entitats organitzadores de la festa major a programar els actes tal com sempre s’han fet”.

Afegeix que “l’Ajuntament justifica les restriccions per les protestes d’un petit grup veïnal del centre que es queixa de les molèsties que els genera l’activitat cultural al carrer”.

Les entitats recorden que “Blancs i Blaus i les entitats de cultura popular i tradicional sempre ens hem mostrat obertes i hem treballat conjuntament amb el servei de cultura de l’Ajuntament per millorar el model de festa i assegurar la convivència i bona entesa de tota la ciutadania de Granollers”.

Però lamenten que “aquest any, el govern municipal ha imposat els canvis sense comptar amb l’acord de les colles i entitats culturals”.

Amenaça al model de festa

El manifest de les entitats diu que aquests fets “posen en perill l’equilibri en què es basa el model de festa tant en l’àmbit cultural com econòmic. Es limita la llibertat d’acordar on i quan programar les activitats i afecta una de les principals fonts de finançament de la festa amb la limitació horària”.

I expressen el temor que “tot això obri la porta a majors canvis en el futur, desvirtuant per complet la manera com s’ha consolidat la festa major i que fins i tot pugui afectar també a altres activitats culturals de la ciutat d’aquí en endavant”.

El text remarca que els fets s’inscriuen en el que qualifiqeuen de “context general d’ofensiva contra la cultura” i diu que en altres municipis del Vallès “les institutcions estan limitant de forma directa els drets culturals de la població posant en perill els clars beneficis que la cultura popular té en l’àmbit social i comunitari”.

El valor de la cultura

El manifest de les colles de blancs i blaus i la resta d’entitats afirmen que “la cultura popular representa un espai de llibertat creativa oberta a tothom; és un espai de recuperació de tradicions i memòria, així com de generació d’entitats locals inclusives que enforteixen la cohesió social“.

“Després de més de 40 anys, la festa major de Granollers-Blancs i Blaus i les entitats de cultura popular i tradiconal s’ha consolidat com la màxima expressió de tot això. És un espai exemplar de desplegament dels drets culturals de la ciutadania, i per aquest motiu ha esdevingut un model de referència“, afegeix el manifest.

“La festa major és molt més que una festa: és cultura, comunitat, igualtat, diversitat i llibertat. Per això ens omple d’orgull com a granollerins i granollerines”.

Per una cultura “de tothom i per a tothom”

En el mateix manifest, les enitats enumeren les demandes per defensar el que consideren “una cultura de tothom i per a tothom”. Defensen el valor públic de la cultura i afirmen que “no estem d’acord amb la importància desmesurada que es dona a un reduït grup de persones, en contraposició a la dimensió social de la festa”.

Afirmen que “el govern de la ciutat, encapçalat per l’alcaldessa, Alba Barnusell i el regidor de Cultura, Martí Pujadas, ha actuat tard, de pressa i malament, sense defensar amb la contundència necessària l’interès general que representa la cultura popular a la ciutat de Çranollers”.

Més enllà d’una qüestió legal

Afegeixen que volen que el conflicte es plantegi “en la dimensió social i política que li pertoca, i no només com una qüestió legal, normativa o tècnica. Prou d’enviar personal de l’Ajuntament a resoldre qüestions que són responsabilitat del govern”.

Demanen que l’Ajuntament reconegui el valor de la cultura i la festa major “blindant l’actual model i posant els recursos necessaris per millorar el seu impacte social positiu”.

També critiquen la manera en què s’ha gestionat fins ara la problemàtica. “Volem que el diàleg i el reconeixement de totes les parts sigui l’aposta central. Volem que canviï la manera com s’ha gestionat fins al moment aquesta problemàtica, de forma poc transparent i amb una antelació insuficient, dificultant la resposta de les colles, les entitats i la ciutadania per la proximitat amb la festa”.

I reclamen “una ciutat viva que giri al voltant de les persones i no una ciutat aparador de multinacionals i franquícies, ni una ciutat dormitori de veïnes i veïns deslligats del seu entorn”.

Reivindicació durant la festa

El manifest diu que duran la festa major es faran la majoria d’activitats per “mantenir el nostre compromís amb la ciutadania i amb la cultura malgrat les adversitats”. Però anuncien que la seva reivindicació “es farà present els 9 dies de festa”.

I conclouen que al llarg de tota la festa major “es podrà donar suport a aquest manifest a través d’adhesions tant en l’àmbit personal com col·lectiu”.

Animen a la ciutadania “a sortir al carrer a gaudir-la plenament, a comprar marxandatge a la botiga i consumir a les barres“, que recorden que són la font de finançament principal, i a participar de les activitats de la festa major. “Fer gran aquesta festa és la millor manera de defensar-la i protegir-la”, diu el final del manifest.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't