Trenta catifes confeccionades amb flors i altres elements naturals que cobriran una superfície de 3.000 metres quadrats dels carrers i places del centre de la Garriga. Són algunes de les xifres de la diada de Corpus, la festa gran del poble, que se celebrarà aquest diumenge tot i que, des del cap de setmana passat, ja s’han celebrat actes previs.
Veïns, entitats i escoles i instituts confeccionaran des de primera hora del matí les catifes que es preveu que quedin enllestides cap al migdia a partir de l’esforç de centenars de persones de totes les edats. Quatre entitats s’estrenen com a catifaires aquest 2023. Dues, per celebrar els seus aniversaris: l’Olímpic la Garriga (75 anys) i la Penya Barcelonista de la Garriga (40). L’Handbol la Garriga i Manos Latinas, que aplega veïns del poble procedents de països llatinoamericans, també faran catifa per primera vegada.
Els clavells, la flor tradicional del Corpus a la Garriga, tindran un gran protagonisme aquest any. “Tot serà clavell”, confirma Enric Marata, president de l’Associació Cultural Corpus la Garriga, organitzadors de la festa. Provenen de Múrcia, on es compren a una cooperativa de productors.
Dissabte al matí a Can Luna es farà el repartiment a carrers i entitats. I, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, els catifaires obriran portes dels locals perquè la ciutadania pugui participar en la preparació dels clavells, als quals s’ha de treure la tija. A banda, hi haurà flors com la gerbera, que ve del Maresme, i altres elements naturals com el verd procedent de podes de xiprer o bruc o l’esclòfia d’arròs.
La decoració dels carrers es completa amb altres elements florals singulars: el guarniment de les escales de l’església i de la façana de l’ajuntament, la font amb l’ou com balla –per la sequera, s’ha reduït la mida de la base per reduir l’aigua necessària, que després es reulitlitzarà–, els altars de l’Asil Hospital, de la plaça de Santa Isabel i de la residència Nostra Senyora del Pilar, i la decoració del barri de Dalt, que enguany no serà en format de mural sinó de catifa feta al carrer Negociant (vegeu mapa). A 2/4 de 8 del vespre, amb la missa, començaran els actes que tancaran la diada: la processó, amb presència de grups de cultura popular, i la clavellada.
El programa s’acompanya dels concerts de Guillem Roma, divendres a Can Luna, i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, dissabte a la pista número 1. Abans, aquí mateix, hi haurà un sopar popular.
Un Corpus de cultura popular
La cultura popular repeteix protagonisme a la festa de Corpus de la Garriga. Els diables del Front Diabòlic, els nans, els gegants, el ball de cintes, els grallers i els capgrossos propis de la festa, la Ginesta i en Clavellot, amb les entitats de cultura popular que hi ha al darrere seran presents a la festa. Ja des d’aquest dijous al vespre, amb els lluïments del seguici festiu a la plaça de l’Església i fins diumenge al vespre a la processó, que encapçalen les colles precedint la part religiosa. Enmig, actuacions com Sardansa, divendres a la tarda; el seguici infantil, dissabte; les matinades, o el ball de Corpus, diumenge.
Sis entitats –la Colla Gegantera de la Garriga, el Front Diabòlic, La Garriga Balla (ball de cintes), la colla de gitanes, l’Agrupació Sardanista de la Garriga i els grallers Grallarriga han creat la Federació de Balls Populars de la Garriga L’Enramada.
Neixen amb l’objectiu de “coordinar-se pels actes de Corpus i de la festa major” on participen totes i “treballar conjuntament pel patrimoni festiu del poble”, explica Carles Riba, que n’és el president. “Vetllem per l’oferta de cultura popular del poble”, afegeix Riba, que recorda l’estreta relació d’aquests balls amb Corpus. “L’origen de molts d’ells té a veure amb la festa de Corpus perquè feien les anades a ofici.” Amb L’Enramada i la festa d’aquest 2023, les entitats busquen “consolidar l’aposta que va començar l’any passat”, diu Riba.
Després de l’ofici de dijous, també es va poder veure a la plaça de l’Església l’espectacle Sons de Corpus, una acció musical i de performance creada per l’artista interdisciplinari Pol Aumedes.
{{ comment.text }}