Les catifes de flors del Vallès van camí de ser patrimoni per la Unesco

Aquest mes es presenta la candidatura per entrar al patrimoni cultural immaterial

Tres entitats vallesanes –Acció Cívica de Caldes, l’Associació Cultural Corpus la Garriga i els Catifaires del Casal Cultural de Mollet– són membres de la Federació d’Entitats Catifaires de Catalunya, que, formant part de la Coordinadora Internacional d’Associacions de Catifaires i d’Art Efímer, han treballat en els darrers anys per fer possible una candidatura perquè l’art floral sigui reconegut com a patrimoni cultural immaterial de la Unesco.

La candidatura la presentarà, formalment, aquest mes de març, l’Estat espanyol, amb el suport de quatre països més: Malta, Mexic, Bèlgica i Itàlia. La nominació, però, no arribarà, segons les previsions, fins la segona meitat de l’any vinent.

Darrerament, la candidatura ha rebut també el suport del Parlament de Catalunya. Una delegació encapçalada per la presidenta de la Federació Catalana de Catifaires, Vicenta Pallarès, de Caldes, va ser rebuda dijous de la setmana passada per la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra. La delegació va traslladar a la presidenta la seva esperança perquè l’art floral sigui reconegut com a patrimoni cultural immaterial i va explicar que ja tenen preparat el disseny de la catifa de flors que faran, un any més, al Parlament, coincidint amb la celebració de la festa de Sant Jordi.

En declaracions a EL 9 NOU, Vicenta Pallarès ha posat de relleu la importància de la declaració institucional del Parlament que va donar suport a la candidatura i demana a les institucions públiques de Catalunya que s’adhereixin a la iniciativa. El Parlament demana al govern de la Generalitat que treballi amb la federació per fomentar la divulgació, dinamització i internacionalització d’aquest art efímer, així com el reconeixement dels seus valors socials, culturals i artístics.

“Va ser un moment màgic i molt emotiu”, recorda Vicenta Pallarès, que destaca que s’ha treballat molt per aconseguir el reconeixement. “Ha estat molt laboriós. Des del 2016 sortim de Catalunya i anem fent catifes de flors per tot el món. Hem anat al Vaticà, a Washington, al Japó, a Malta… Tenim una base d’organització important i hem fet projectes internacionals de moltíssima qualitat i amb una gran capacitat organitzadora i de lideratge.” Com a exemple, cita el primer Congrés Internacional d’Art Efímer i la Trobada Internacional de Catifaires, que es va celebrar l’agost de l’any passat a Barcelona amb participació de 30 grups i unes 280 persones.

Des de l’any 2005

Per millorar la capacitat organitzativa i expansiva, les diverses entitats es van agrupar l’any 2005 en la Federació Catalana de Catifaires, que formen 17 entitats i que treballa per posar Catalunya al mapa del món catifaire, així com per consolidar un moviment social, cultural i artístic creat com una xarxa d’interacció cultural.

Sobre la candidatura a la Unesco, el vicepresident de l’Associació Cultural del Corpus de la Garriga, Josep Gabarró, diu que “seria fantàstic per a les catifes”. “Per descomptat que ens donarà molta més visibilitat. La tradició es manté amb força a la Garriga. La gent espera el Corpus cada any i el que intentem ara és que s’incorpori gent jove a la junta de l’entitat. Ara hi ha quatre xicots joves implicats a la nova junta, cosa que va molt bé. Per fer les catifes no hi ha problema, les escoles i tot el poble en fa, però per estar a la direcció és més complicat.”

Per la seva banda, els Catifaires del Casal Cultural de Mollet, entitat que presideix Josep Cot, estan de celebració, perquè aquest any en fa 30 que omplen la Rambla de catifes. Per commemorar l’aniversari i els 800 anys del primer pessebre fet a Itàlia, van fer una catifa a l’Església Sant Vicenç.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 232 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't