El bombó Asiàtic, creat per l’obrador Exalta Xocolata de Sant Antoni de Vilamajor, ha guanyat el tercer premi del concurs Millor Bombó Artesà d’Espanya, que ha convocat per primer cop la revista Dulcypas, i que es va celebrar divendres passat a Sant Cugat del Vallès. Exalta és la marca de xocolata de la pastisseria Sant Llehí, amb botigues a Sant Antoni, Cardedeu i Reus (el Baix Camp), i està regentada per la parella que formen Àlex Lera i Alexandra Navarro.
Asiàtic és un bombó de ganache de kalamansi, ganache de mango-kalamansi, cruixent de carquinyolis amb xocolata amb llet amb un 45% de cacau d’origen vietnamita, i un toc de gingebre, creat a l’obrador de Sant Antoni per Navarro. A la competició va obtenir 484,5 punts sobre 500, que era la màxima puntuació que concedia el jurat. El primer premi va ser per a la pastisseria By Lapaca d’Osca, amb 492 punts, mentre que el segon lloc va ser pel bombó de fum de la pastisseria Le Llamber Manin Sucre de Cangas de Narcea (Astúries) amb 491,5 punts.
Més de 130 pastissers van presentar-se al concurs, dels quals el jurat, integrat per grans figures de la pastisseria i la xocolateria, va seleccionar els 33 que van passar a la final. Durant dues hores el jurat va avaluar a cegues tots els bombons fins a arribar a decidir els tres primers classificats. El bombó havia de tenir la xocolata com a gran protagonista, tant en la part exterior com en el farciment. A més, l’interior havia de tenir, com a mínim, dues textures.
Aquest premi reconeix el valor artesanal de Sant Llehí i Exalta Xocalata, la seva aposta per la innovació i la seva passió a l’hora d’elaborar els seus productes. Aquest guardó s’afegeix al premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador que va rebre Àlex Lera a finals de novembre, i a la Fava de Cacau 2023 que reconeix la pastisseria Sant Llehí com una de les 50 millors de Catalunya.
La pastisseria Sant Llehí ha guanyat la Fava de Cacau en les quatre edicions que s’han celebrat. També porten quatre Faves de Cacau les pastisseries Maurici Cot, de Llinars, i Rodellas, de Sant Celoni.
Ja fa tres anys que la pastisseria Sant Llehí va crear una marca pròpia de xocolata. Exalta Xocolata té una oferta de 23 models de rajoles. Pel que fa als processos, ha introduït el Moisturlok, que és un humidificant natural fet a partir de carbohidrats de sucs de fruita i midó d’arròs que permet allargar la vida útil dels aliments.
Elaboren diversos productes de xocolata com ara torrons o bombons i fins i tot panetones. Aquests productes els han donat molta visibilitat i s’estan venent fora de Catalunya. Compren el cacau a països com el Vietnam, la República Dominicana o Madagascar a través del Gremi de Pastisseria, que en fa una selecció. A l’obrador fan tot el procés fins a arribar al producte final.
El 20 de febrer de 1983, aviat farà 40 anys, Jesús Lera i Mercè Bosch, pares de l’Àlex, van obrir la pastisseria Sant Llehí a la plaça Montseny de Sant Antoni de Vilamajor.
{{ comment.text }}