L’Espai d’Art Glòria Izquierdo de Llinars acull, fins al 27 d’abril, l’exposició “L’art dels vestits de paper. Una tradició arrelada a Llinars del Vallès”, que aplega una bona mostra de vestits de paper sorgits d’un grup de dones de l’Associació de Gent Gran i Pensionista (AGGP). En aquesta hi ha més de 30 peces, les més icòniques, laborioses o estimades per aquest grup de cosidores, un munt de complements i un recorregut històric a aquest art arrelat al municipi que es va iniciar el 1988.
Els vestits sorgits del taller de l’AGGP, fets íntegrament amb paper pinotxo, destaquen per la minuciositat amb la qual estan fets, els detalls, els complements i la perfecció de la confecció final i són el resultat de moltes hores de dedicació. “Cada vestit està fet amb el cor” apuntava Nati Parareda, presidenta de l’AGGP, en la inauguració de dissabte passat.
A la primera sala s’hi exposen una trentena de vestits, mentre que a la segona sala s’explica com es crea un vestit de paper repassant tot el procés des del moment que es té la idea passant per la tria de colors, patronatges i confecció fins la desfilada de la festa major. També hi ha una mostra de complements també fets amb paper i un cronograma amb els 37 anys d’aquesta tradició. En un vídeo es pot veure el procés d’elaboració i creació dels vestits de paper. Fa tres anys que Dolors Puigdomènech, amb més de 40 anys d’experiència com a modista, dirigeix aquest particular taller de confecció. El dissabte 29 de març es farà una exhibició en directe de creació de complements de paper i el diumenge 6 d’abril una visita guiada amb les cosidores.
A la inauguració, l’alcalde Martí Pujol va dir que aquesta és “una exposició que s’ha fet esperar”, i va destacar que “des de 1988 hi ha hagut gent desinteressada que ha fet els vestits de paper”. Pujol va apuntar: “Ara aquí no cosim, ho fan a la Xina o Vietnam” i que és molt complicat cosir en paper. Parareda també va remarcar que “És una exposició interessant i laboriosa” i destacava que per crear un vestit de paper cal “una paciència infinita” i és vocacional.
“La il·lusió és la base. Crear un vestit de paper és fer una obra d’art, s’ha de tenir talent”, reconeixia Parareda, que afegia que “la màgia es fa realitat, cada vestit té la seva història i cada història té el seu record”. La feina de mesos s’ensenya a tota la població en una desfilada que s’ha convertit en un clàssic de la festa major. Des del 1998 fins ara s’han fet 20 desfilades.
També han desfilat a la festa major de Sant Esteve del Coll i a pobles veïns com Sant Antoni de Vilamajor o Cànoves i Samalús i fins i tot a Mataró. Hi ha persones que havien confeccionat algun dels vestits exposats que ja no hi són. L’alcalde Pujol va tenir un record per a elles.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't