El Teatre Auditori de Llinars acollirà, aquest diumenge a les 6 de la tarda, l’acte commemoratiu dels 50 anys dels gegants vells de la població, Miquel i Pepeta. Serà el tret de sortida del programa d’activitats “50-10-0 Anys Gegants Llinars” que ha organitzat la Colla Gegantera La Patufa, i que es faran al llarg d’aquest any.
Durant l’acte es presentarà la restauració dels gegants vells i es farà un homenatge a totes aquelles persones que han col·laborat en el moviment geganter del municipi. Aquest 2024, a més dels 50 anys dels gegants vells, també se celebra una dècada dels gegants nous, el Rimbau i la Sibil·la, i es presentaran els dos nous Gegants Romans que s’han fet amb aportacions de la Diputació, l’Ajuntament i la mateixa colla gegantera.
A principis de 1974 van presentar-se els gegants vells, obra de l’escultor de Llinars Quim Camps i la col·laboració d’un grup de persones del Casal Parroquial. Havien de ser uns pagesos, ja que abans de la dècada dels 60 del segle passat l’agricultura era el motor econòmic del municipi. Es volia que fossin els gegants més grans de la comarca i molt divertits, per això se’ls van fer uns braços mòbils.
A partir de llavors van prendre part de les festes i celebracions locals i, a poc a poc, van començar a fer sortides fora del poble. El 1980 se’ls van fer uns caps nous, que són els actuals. El 1985 la primera colla va deixar d’existir, però cinc anys després se’n va formar una de nova que els va restaurar. El 1997, apadrinats pels Xics de Granollers, se’ls batejava i el 25 d’abril de 1999, el gegant Mn. Biscuter, de Mataró, els va casar.
El 2008 es tornava a desfer la colla i els gegants van quedar tancats fins que el 2011, durant el 75è aniversari del Casal Parroquial, es van portar juntament amb els capgrossos a l’acte de celebració. Un grup de joves es va engrescar a crear una entitat i recuperar tota la comparsa, i naixia així la Colla Gegantera La Patufa. Des de 2014 en Miquel i la Pepeta només surten per la festa major. El 2020, Xavi Tella va compondre el seu ball propi, “El Ferro i la Pols” amb coreografia d’Arnau Guardi.
El 2014 naixien els gegants nous, Rimbau i Sibil·la, una parella de pagesos benestants del Llinars del segle XVIII, i el 2016 apareixien el gegantons Guirbert i Sança, uns joves ibers en referència al Turó del Vent on es troben les restes d’un poblat ibèric datat del segle IVaC. Amb els Gegants Romans, que s’estrenaran aquest any, es completa la línia històrica i cronològica viatjant a la Praetorio romana.
{{ comment.text }}