Nova vida al cafè Bassa de l’Ametlla

L’històric establiment, obert l’any 1906, ha iniciat una nova etapa amb el nom de Casa Bassa

L’històric cafè Bassa, situat en un edifici modernista al número 25 del carrer Torregassa de l’Ametlla, té una nova vida des de fa alguns mesos amb el nom de Casa Bassa. Després de prop de dos anys tancat, l’establiment s’ha reactivat amb una nova filosofia i s’ha incorporat al Grup Castell de Rosanes, al qual pertanyen altres destacats restaurants del Vallès Oriental. L’administrador, Beto Miret, explica que el grup “mira de trobar immobles singulars i el del cafè Bassa responia a aquest model”.

De fet, la construcció de l’edifici la va impulsar Sebastià Bassa i Barbany, que va ser el metge titular de l’Ametlla a partir de l’any 1894 i que l’any 1902 va ser nomenat alcalde, càrrec que va exercir durant 13 anys seguits durant els quals va impulsar la transformació urbanística de la vila com a centre d’estiueig.

El cronista Josep Badia diu que Bassa va canviar la fesomia del poble i, entre les realitzacions que va impulsar, hi ha la construcció d’un cafè públic i una sala de teatre l’any 1906.

L’edifici del cafè Bassa és l’obra més rellevant de l’arquitecte Manel Joaquim Raspall a l’Ametlla. Raspall era llavors l’arquitecte municipal i, com a tal, va intervenir en molts projectes de començaments del segle XX. Era el moment de la transformació de l’Ametlla com a centre d’estiueig al qual acudia la burgesia catalana. Els elements formals del cafè Bassa, com la barbacana, el sòcol o els llindars corresponen al llenguatge modernista de la primera etapa de Raspall.

Beto Miret ha apuntat que el canvi de nom de cafè a Casa Bassa respon al nou model que s’ha impulsat d’un establiment on se serveixen esmorzars i platets. “Busquem un concepte més d’Ateneu i atreure la gent que ve a fer gestions al centre. I d’aquí també ve el canvi de nom.”

En aquest sentit, Casa Bassa és diferent a l’altre establiment del mateix grup a l’Ametlla, el restaurant La Plaça Vella, que serveix una cuina tradicional mediterrània. Miret remarca que s’han fet algunes reformes a l’interior de l’edifici de Casa Bassa i que s’han canviat taules i cadires, però que s’han mantingut alguns dels principals elements com les columnes de ferro, les rajoles que donen un aspecte característic a la barra, o l’arrambador de fusta i el banc. També s’ha adaptat la terrassa de l’establiment de manera que el local té ara una capacitat total d’unes 250 persones.

El Grup Castell té altres establiments al Vallès Oriental com el Castell de Rosanes, a la Garriga; el Minigolf de l’Ametlla, a la urbanització de les Roquetes; el bar Piripi, al carrer Banys de la Garriga; el Kodama, al carrer del Lliri de Granollers, i tres locals al Club Nàutic Port d’Aro: el Foraborda, el Varka i el Boto. El grup té una plantilla d’unes cent persones.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't