El bestiar era el protagonista de la passada de l’Ascensió que es feia pels carrers de Granollers. Enguany, quan se celebren 25 anys del canvi de format de l’acte –va passar a ser un aparador per a elements de la cultura popular i del folklore tradicional–, els animals tornaran a ser protagonistes.
En concret, una dotzena de mulasses que formen part del bestiari festiu d’arreu de Catalunya. Són un element molt reconegut i, a Granollers, relliguen La Passada amb el passat agrícola i ramader que havia tingut històricament l’Ascensió.
Tot plegat, amb l’excusa de l’estrena de la Mulassa de Granollers impulsada per L’Olla dels Pobres, una entitat que promou la cultura popular i que s’ha implicat per primera cop en l’organització de La Passada. En anys anteriors, aquesta cercavila havia portat elements singulars com la Mona del Corpus de València, els capgrossos de Saragossa o els titelles del Betlem de Tirisiti, d’Alcoi.
El dissabte 11 de maig s’aplegaran a Granollers algunes de les mulasses més reconegudes del principat. Hi haurà les de Torredembarra, Salou, Tarragona, l’Arboç, Girona, Castellbisbal, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet, Sabadell i Falset. En aquest cas, també participarà en la Passada la somera de la capital del Priorat.
A partir de les 11 del matí, el bestiari quedarà plantat a la Porxada. A les 12 del migdia i a la mateixa plaça, la Mulassa de Girona obrirà la seva panxa per mostrar el teatret que amaga on es faran representacions de contes amb titelles.
La cercavila arrencarà a les 6 de la tarda de la Porxada i passarà pels carrers Barcelona, Príncep de Viana, plaça de la Corona, Anselm Clavé i Sant Roc fins a tornar a la Porxada, on, cap a 2/4 de 8 del vespre, les colles faran els seus balls de lluïment.
Les mulsses participants
Mulassa de Girona La Mula Baba va néixer el febrer de 2014 per recuperar l’antiga mulassa de Girona, que estava documentada des de finals del segle XVI. Té com a particularitat un teatret que s’obre a la seva panxa. Permet fer representacions de llegendes de la ciutat de Girona amb diversos titelles. La construcció es va finançar amb una beca Jaume Casademont de cultura popular. Construïda pels membres de l’associació Baba Babarota el 2014. Va estrenar-se durant la Fira Mediterrània de Manresa d’aquell any.
Mulassa del Prat Forma part del seguici popular i reivindica el passat agrari del Prat. La faldilla i el domàs llueixen els colors de l’escut de la ciutat. És una obra d’Arnau Codina i Joan Avilés del 2021.
Mulassa de l’Hospitalet de Llobregat Batejada amb el nom de Mulassa Amalvígia de l’Hospitalet. Pot sortir com a figura de protocol o com a bèstia de foc. Construïda per Toni Mujal l’any 2017.
Mulassa de l’Arboç El Garot de l’Arboç és una reproducció realista de la raça guarà català. Representa un ruc en referència a les fires de bestiar del poble. Obra del taller El Drac Petit de l’any 1999.
Mulassa de Castellbisbal Es coneix com la Castanya i va ser impulsada per la colla gegantera de la ciutat coincidint amb els 25 anys de l’entitat Amics de Sant Antoni Abat. Construïda per Jordi Grau el 2016.
Mulassa de Falset Neix del grup de Joves de la parròquia, que, després de 20 anys, va deixar de fer la representació dels Pastorets. Van pagar-la amb els diners que tenien. Obra de Manel Llauradó de 2011.
Somera de Falset És una somera, la femella de l’ase. Es va impulsar a partir de la creació d’un grup de joves a la colla de la mulassa de la mateixa població. Construïda per Manel Llauradó l’any 2015.
Mulassa de Tarragona La Mulassa de Tarragona és una peça zoomòrfica que forma part del seguici popular de la ciutat. És l’element més juganer de totes les bèsties que formen part del seguici de Santa Tecla. Balla acompanyada de les campanetes que llueix a la frontera. Va ser construïda per Joan Serramià i Joan Salvadó l’any 1988.
Mulassa de Sabadell L’associació Amics Encultura’t de Sabadell porta aquesta mulassa que balla la música composta per Xavier Muixench. Té dues funcions, la de protocol i la de bèstia de foc quan participa en correfocs i espectacles de foc. Es va estrenar l’any 2022 i va ser construïda al Taller Sarandaca de Ramon Aumedes, a Granollers.
Mulassa de Torredembarra És una bèstia preparada per portar foc. Presenta un aspecte físic burlesc i divertit amb una gran boca ensenyant les dents. Construïda per Carles Cabús l’any 1995.
Mulassa de Salou Creada per potenciar la vida cultural a Salou i integrar-se al seguici popular. Representa un animal real però una mica exagerat i dòcil. Obra de Miquel Llauradó de l’any 2010.
Mulassa de Granollers La imatge de la nova mulassa de Granollers impulsada per L’Olla dels Pobres és un secret fins al dia 9. Construïda per Aitor Calleja i Mikel Eraso, té un ball propi amb música d’Adrià Abellán.
{{ comment.text }}