A mitjan gener es va donar a conèixer el guanyador del concurs #EscutTalent, una iniciativa que va posar a competir el disseny de 256 escuts d’Ajuntaments dels Països Catalans. Els impulsors van ser el dibuixant Jordi Calvis i la docent Anna Pasqual, que des de desembre van anar publicant enquestes a la plataforma X perquè el públic pogués votar els seus escuts preferits, en format de torneig, informa Jaume Mollfulleda.
Del Vallès Oriental, els escuts de Martorelles i Lliçà de Vall són els que van arribar més lluny, a vuitens de final. De fet, Lliçà de Vall va caure, per pocs vots, davant de l’escut que esdevindria el vencedor dels Països Catalans: Vilanova i la Geltrú. No obstant això, el cardedeuenc Pau Ors, qui es va encarregar del redisseny d’aquest escut, està molt orgullós d’haver-se situat entre els vuit millors dissenys dels 256 seleccionats. A més, Ors també va redissenyar l’escut de Dosrius, del Maresme, que va arribar a setzens de final al concurs #EscutTalent.
Pau Ors té 56 anys i s’ha dedicat tota la vida al disseny gràfic i a l’assessorament en qüestions de comunicació. El seu estudi, Ors Comunicació, és a Cardedeu, i no només ha redissenyat els escuts de Lliçà de Vall o Dosrius, sinó també els de la Roca i Vilanova del Vallès, a banda de col·laboracions en municipis com Santa Eulàlia de Ronçana.
Ors explica que redissenyar l’escut heràldic d’un Ajuntament significa traduir-lo als llenguatges moderns. La finalitat d’això és, principalment, adequar-lo a les noves necessitats, enfocades a les xarxes socials i les noves tecnologies. Tanmateix, també serveix d’excusa per, simplement, actualitzar la imatge del municipi als temps actuals. Aquest procés acostuma a descarregar l’escut d’elements irrellevants, com podria ser la corona, que és un símbol feudal totalment desfasat. Ors ho exemplifica amb la reconeguda frase de l’arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe: “Menys és més.”
Tot i així, el cardedeuenc incideix que no és una tasca senzilla, perquè a banda de la qüestió estètica, cal un profund estudi de documentació previ. És fonamental conèixer el perquè de cada element i la seva importància dins la composició global. D’aquesta forma, es pot prescindir dels components innecessaris i conservar aquells essencials.
“Redissenyar un escut implica moltes coses, i acostuma a ser l’inici d’una nova imatge corporativa per a la institució que representa.” Amb aquestes paraules, Ors reivindica la importància del disseny gràfic, i agraeix al públic de la plataforma X haver valorat tan positivament el seu treball en els escuts del Vallès Oriental.
{{ comment.text }}