Canovelles celebra 1.014 anys d’existència documentada

Diumenge es representa l’obra de teatre ‘Canovelles, del rei o del senyor’ a Sant Fèlix

Canovelles celebrarà aquest diumenge 1.014 anys d’existència documentada amb la representació teatral ‘Canovelles, del rei o del senyor?’ La proposta, que anirà a càrrec del grup de voluntaris en defensa del Patrimoni Cultural i la història local, es farà a l’església de Sant Fèlix, després de la missa de 2/4 d’1 del migdia.

La representació teatral, que es duu a terme aprofitant l’avinentesa de l’aniversari de Canovelles, fa referència a una part concreta de la història del municipi: la que va del segle XIV al XVI. L’obra mostra les dificultats i la voluntat d’un poble per alliberar-se del domini feudal, un fet que finalment es va aconseguir l’any 1538.

Els encarregats de fer la representació són els mateixos que s’encarreguen de les visites teatralitzades del Centre d’Interpretació de Canovelles, a la Domus d’Olivet i a l’església de Sant Fèlix, entre d’altres.

La història documentada mostra que el 1381, l’infant Joan, fill del rei Pere el cerimoniós, va vendre els drets feudals de Canovelles al senyor de Plegamans per 110 lliures. Els veïns no volien estar sota els capricis d’un senyor feudal i, per retornar a la jurisdicció reial, van restituir al nou senyor els diners de la compra, pagant-los de la seva butxaca.

El rei es va comprometre a no repetir la venda del poble, però el 9 de gener de 1410 el rei Martí va tornar a vendre Canovelles, aquest cop a Ramon de Torrelles, senyor feudal de la Roca, per 3.000 florins d’or. Martí Joan de Torrelles va lluitar contra el rei Joan II a la guerra civil catalana de 1462-1472 i, en càstig, el rei li va expropiar els drets sobre Canovelles, si bé els hi va tornar un temps després.

El 23 de juliol d’aquest 1472, els veïns de Canovelles van demanar integrar-se a la batllia de Granollers com un sol poble, junt amb els de Montbui i de la Roca.

Finalment, Canovelles es va redimir del domini feudal l’any 1538, quan els veïns es van alliberar pagant 33.000 sous a Torrelles. Era una quantitat tan gran que, per poder-la reunir, els pagesos van haver de vendre el redelme, un impost municipal sobre els fruits del camp, a un mercader barceloní.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't