La projecció internacional de l’artista Cinta Vidal, de Cardedeu, s’ha vist reforçada aquestes setmanes amb tres nous grans projectes als Estats Units: un mural en unes noves oficines de Facebook a Bay Area, prop de San Francisco a Califòrnia; un mural per a CODA Tech comissariat per Living Walls a Atlanta (Geòrgia) i una exposició que presentarà a l’octubre al Museu MOAH Lancaster de Califòrnia.
La muralista vallesana va arribar als Estats Units fa més d’un mes i mig per treballar en un mural de Facebook, titulat “Connected”, dins el projecte Open Arts Facebook. La comissària, Kristin Farr, havia entrevistat Vidal feia tres anys per a la revista nord-americana Juxtapoz.
“A més, ella és la que comissaria els murals en edificis nous de Facebook, i fa un parell d’anys em va demanar de pintar aquest a Bay Area, que al final es va retardar per la pandèmia”, explica Vidal.
El mural, que ja ha acabat de pintar, ha estat fruit d’un projecte llarg que respon a la manera de treballar de l’artista de Cardedeu, sempre molt respectuosa amb l’espai, el context i el lloc que ocupa la paret que ha de pintar. Per això, la idea i temàtica del mural “té molta relació amb el concepte de xarxes socials com a elements de connexió, materialitzats en edificis connectats per passarel·les, ponts, escales… És en definitiva la funció que fan les xarxes socials per sentir-nos menys sols”. L’artista juga, com ja ha fet en molts treballs anteriors, amb el concepte de gravetat.
El mural, que va pintar en 12 dies, és de múltiples parets. “Ocupa el lobby d’entrada d’un dels edificis, però no és ni dins ni fora, serà una zona oberta, de relax, a l’entrada de l’edifici.” De moment, l’edifici encara no està actiu perquè l’estan acabant, i està a l’espera d’inaugurar-se. “Quan vam marxar, però, ho vam fer amb bones sensacions, i a tothom qui el va veure li havia agradat.”
En aquesta aventura, Vidal compta amb l’ajuda de la pintora Helena Salvador, professora de l’ESCAC i professional de pintura escenogràfica, amb la qual forma “un bon equip”.
L’artista de Cardedeu, però, ja va enllaçar aquest projecte amb un altre a Atlanta, “una zona que està creixent molt econòmicament i una zona tecnològica molt potent”. En aquest context s’emmarca el projecte que signa Vidal, que es remunta a anys enrere i que ha comportat molts treballs previs, esbossos i preparatius, i que ara està en plena elaboració.
“De fet, és el mural més important i complicat que he fet mai”, assegura. Es tracta d’una doble anamorfosi de gran format, 45×14 m. “És un mural que compleix l’efecte d’una il·lusió òptica, que ha estat pintat amb distorsió i que només es pot veure bé quan la persona està situada en un únic punt concret del carrer.” En aquest cas, però, la paret que pinta Vidal és prou llarga perquè hi hagi dos punts des dels quals es pugui veure la imatge correctament.
Vidal recorda que ja havia fet una anamorfosi quan havia treballat al taller d’escenografia dels germans Castell Planas de Cardedeu. “Ara, aquest és doble i permet veure’l de forma vertical, mentre que els que havia fet amb ells sempre eren horitzontals”, comenta l’artista. “El mural que pintem ara és una paret enorme, de 45 metres de llargada i 14 d’alçada”, especifica. Tant aquest com el mural de Facebook els fa amb pintura acrílica i amb el sistema de grua.
Primera exposició en un museu
Aquests dos projectes muralistes es complementaran a l’octubre amb una exposició. De fet, Cinta Vidal fa temps que treballa amb una galeria de Los Angeles, Thinkspace Gallery, que l’ha portat a exposar arreu el món. Ara és l’encarregada de comissariar una exposició al Museu MOAH Lancaster de Califòrnia, que fa una retrospectiva amb diferents artistes que treballen l’arquitectura. En una de les sales del Museu hi exposarà Vidal amb una sèrie d’obres amb reminiscències a la situació de la Covid-19. Aquesta serà la seva primera exposició en un Museu, i ocuparà una sala sencera.
Aquests treballs s’afegeixen a una llarga llista de projectes artístics que Vidal porta a terme arreu des de fa anys. Els més propers es poden veure a la seva població, Cardedeu, on signa el gran mural de la Biblioteca o el de la botiga de joguines El Gat Corneli, o a Granollers, on va participar en el projecte municipal Murs que Parlen, pintant una paret de la cantonada dels carrers Catalunya i Muralla amb un mural titulat Refugi.
La seva tasca com a pintora-il·lustradora també ha estat reconeguda. Fa dos anys i mig va rebre un dels 10 Premios Gráfica 2018, que posen en valor els perfils més notables de la cultura visual i al creativitat a l’Estat espanyol.
{{ comment.text }}