Descobreixen una galeria plena d’ossos sota la sagristia de l’església de la Doma

S’ha fet una excavació arqueològica durant una setmana

El llegat patrimonial i històric de la Garriga s’ha enriquit una mica més amb una nova descoberta, a l’interior de l’església de la Doma. Es tracta d’una galeria subterrània, sota la sagristia, descoberta fa un any per casualitat, i que ara s’ha estat excavant durant una setmana.

Aquests treballs arqueològics han posat al descobert, a banda de molta terra i runes, centenars d’ossos d’humans i material divers com creus, una medalleta, rosaris i soles de sabates infantils, que han d’ajudar a esbrinar i documentar el moment de la construcció, el seu ús i el de l’abandonament. La hipòtesi amb què treballen els arqueòlegs és que tot i que no es poden datar, haurien de ser anteriors als segle XVIII.

Enric Costa, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament de la Garriga, explica que la galeria es va descobrir l’any passat per casualitat quan es va enfonsar una rajola del terra i hi va quedar un forat. “Pel que vam poder veure a través d’aquest forat vam deduir que era una galeria subterrània a l’estil de les que hi havia en masies, cases de pagès i esglésies tant a les comarques del Vallès com al Maresme o al Barcelonès.

Es treballa amb la hipòtesi que dataven d’entre els segles XVI i XVIII, en temps de guerres i bandolerisme, i servien de refugi en conflictes bèl·lics i d’amagatall d’objectes valuosos.” Segons explica Costa, algunes galeries estaven construïdes i altres excavades directament sota terra, fent dos girs i acabant en una habitació petita amb un banc per seure-hi. Després de tenir aquesta funció d’amagatall, es va convertir en un abocador de restes humanes.

“La hipòtesi és que quan van refer el paviment de l’església, el 1800, van buidar tombes i parterres i ho van abocar tot al forat.” Costa diu que s’estaria parlant de finals del segle XVIII o principis del XIX. “Aquest devia ser el moment en què van omplir el forat i el van tancar, i la galeria ja va quedar sense ús.”

El tècnic de patrimoni explica que totes les restes trobades estan descontextualitzades, “les van treure del lloc on estaven enterrades i les van abocar al forat. És impossible de datar perquè estan fora del seu context”.

De moment no s’ha excavat tota la galeria. “El forat es va obrir a mitja escala, i la part superior de l’escala està tapiada, potser més endavant es podrà excavar tot.” Fins ara, aquesta galeria, feta com a estructura defensiva per protegir-se, era totalment desconeguda.

Els treballs arqueològics han anat a càrrec de l’empresa Arrago de Sabadell. Dos dels seus arqueòlegs ja havien excavat algunes tombes del cementiri medieval de darrera la Doma fa més de 10 anys, i també són autors d’algunes publicacions sobre aquest tipus de galeries. “Ens interessava molt que els treballs els poguessin fer ells, perquè ja tenen molta experiència”, comenta Costa.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 206 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't