El Cinema Edison de Granollers projectarà aquest dimarts a les 7 de la tarda el documental ‘L’última cinta des de Bòsnia’, amb la participació del director, Albert Soler, i de la protagonista, la celonina Sifa Suljic, que faran un col·loqui amb el públic al final de la projecció.
Es tracta d’una activitat promoguda des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau amb motiu dels 25 anys dels acords de pau que van posar fi a tres anys i mig de guerra a Bòsnia, els acords de Dayton, signats en aquesta ciutat d’Ohio (EEUU) el 21 de novembre de 1995. Aquesta guerra va causar 100.000 morts i va obligar dos milions de persones a exiliar-se.
La cinta, dirigida pel periodista i director de documentals Albert Solé, retrata el retorn a Bòsnia de Sifa Suljic per intentar trobar les restes del seu germà. Des de fa 26 anys, la Sifa viu a Sant Celoni, on va arribar com a refugiada després de fugir de Srebrenica l’abril de 1992, amb la seva filla de tres mesos, fugint de la guerra. Gairebé tots els membres del nucli familiar de la Sifa van desaparèixer assassinats per les tropes serbobosnianes comandades per Ratko Mladic en la massacre de Srebrenica, considerat el genocidi més gran ocorregut a Europa des de la fi de la Segona Guerra Mundial.
La setmana de l’11 de juliol de 1995 van ser executats 8.742 homes i nens. Actualment encara hi ha 1.700 persones desaparegudes. L’any 2017, el Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPII), amb seu a La Haia, va condemnar Ratko Mladic a cadena perpètua per “genocidi i crims contra la humanitat”.
Sifa Suljic va perdre els seus dos germans, Muamer i Nezir, així com el seu pare, Hakija, durant la massacre de Srbrenica. Del pare i d’en Muamer n’ha pogut enterrar parcialment les restes, però d’en Nezir, el germà gran, encara no se’n sap res. Ara, 25 anys després del final de la guerra de Bòsnia (1992-1995), la Sifa viatja de nou al seu país acompanyat del seu fill Anel per intentar trobar les restes d’en Nezir i, sobretot, per explicar al seu fill com va ser possible que l’odi esclatés entre els que fins llavors havien conviscut com a bons veïns.
{{ comment.text }}