El Vallès Oriental tindrà dos nous festivals de música aquest estiu

El Tagafest programarà propostes de proximitat a Tagamanent. El Festibalmes aposta per les músiques del món a Santa Maria de Palautordera. Tots es faran el 24 de juliol

Els festivals de música ressorgeixen amb força aquest estiu després d’un any a la corda fluixa a causa de les restriccions derivades de la pandèmia. La desescalada, que s’ha mantingut fins aquesta setmana, ha afavorit la reobertura de nombrosos escenaris i ha donat impuls a noves convocatòries que han vingut a redefinir el circuit vallesà de música en directe.

Destaquen en aquest capítol de novetats el TagaFest i el FestiBalmes, dos festivals de nova creació que se celebraran el 24 de juliol a Tagamanent i a Santa Maria de Palautordera, respectivament. Tots dos aposten per emmarcar programacions musicals singulars i de qualitat en entorns naturals privilegiats. I tant l’un com l’altre afirmen haver nascut amb la vocació de consolidar-se a curt o mitjà termini.

“Ja feia temps que sentíem la necessitat de dinamitzar l’oferta musical de la comarca, que durant els darrers anys ja era molt escassa i últimament s’havia reduït encara més a causa de la pandèmia. Volem mostrar la gran oferta musical que tenim al nostre voltant, i posar el nostre gra de sorra en la recuperació del sector cultural”, afirma Núria Iglesias, membre de l’organització de TagaFest.

Emmarcat en el programa de la festa major de Tagamanent i promogut per l’Ajuntament amb el suport d’una xarxa de persones vinculades al món de la cultura, aquest festival començarà a les 11 del matí i programarà 12 hores de música amb propostes de quilòmetre zero com la rumba mestissa de Joan Garriga, el rock de Místics i Ricky Gil, o la cançó intimista d’Albert Freixas i Tracy Sirés.

“Tot el cartell el formen artistes establerts a la Vall del Congost. La proximitat és un dels valors del TagaFest, tant en la programació com en l’oferta gastronòmica. Durant tot el dia, el públic trobarà a la seva disposició food trucks amb productes vallesans i cuina slow food”. L’organització també habilitarà una zona d’acampada.

Tot i haver-se programat inicialment al parc etnològic del Pla de la Calma, al peu del turó de Tagamanent, el festival s’ha reubicat finalment a uns terrenys agrícoles situats a pocs metres de l’inici de la pista forestal que s’enfila fins al mateix turó. “Els indicadors apunten un risc d’incendi elevat durant les properes setmanes. Això complica molt la logística a nivell de seguretat, i hem optat per una ubicació que pugui ser més accessible per als bombers en cas d’emergència”, matisa Iglesias.

Per adaptar-se a la normativa sanitària vigent, el TagaFest ha limitat el seu aforament a 400 entrades, de les quals ha venut a hores d’ara una quarta part.

Músiques del món

El mateix 24 de juliol, tot i que a partir de les 8 del vespre, el centre cultural Can Balmes de Santa Maria de Palautordera acollirà la primera edició del FestiBalmes, un festival de músiques del món impulsat per l’associació Ateneu de les Arts que neix amb format reduït per adaptar-se a la realitat pandèmica però té previst créixer de cara a futures convocatòries.

Jordi Fàbregas i Jordi Garcia amb el cartell del Festibalmes / Griselda Escrigas

“Vivim un moment molt incert i hem volgut ser prudents. Una sola nit, tres concerts i aforament limitat a 200 persones. Si la cosa funciona i podem repetir l’any vinent, ens plantegem créixer en aforament i nombre de dies, i també confeccionar cartells més ambiciosos que ens ajudin a consolidar Palautordera al circuit català de la World Music”, apunta Jordi Garcia, codirector del festival.

De moment, el programa d’enguany, el formen tres propostes tan diverses com reconegudes als seus àmbits respectius. Destaca d’entrada la presència d’Arnau Obiols, un dels grans renovadors contemporanis de la música d’arrel pirinenca. També el retorn als escenaris de Folk o Barbàrie, tot un referent de la música d’arrel tradicional a l’escena del Baix Montseny. Completarà la programació el grup Alaturca, format per músics d’origen turc i grec establerts a Barcelona, que es dedica a explorar la tradició sonora de la Mediterrània oriental. “Can Balmes ens ofereix una infraestructura molt bona per fer un festival d’aquestes característiques”, destaca Garcia.

D’altra banda, Santa Eulàlia de Ronçana acull fins al 30 de juliol la primera edició del SER Sona Fest, que ha programat concerts d’artistes locals i comarcals com The Crab Apples, Aspriu, De Cara a la Pared, Shining Lies, Dystopia o Jaume Arnella i Rafel Sala en escenaris com el jardí de la Biblioteca Joan Ruíz i Calonge o el Centre Cívic La Fàbrica. Finalment, el Teatre Auditori Can Palots de Canovelles acull fins divendres vinent el primer cicle Emergents, amb actuacions de músics locals com Arraigo, Acústiquem o Javi Rueda i David Jiménez.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 99 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't