L’Escaldàrium reuneix més de 6.000 persones a Caldes

La trentena edició de la festa del foc i de l’aigua de Caldes va comptar amb diverses novetats i més pirotècnia

El 9 Nou
15/07/2024
Caldes de Montbui

Unes 6.000 persones vingudes d’arreu van omplir la nit de dissabte a diumenge el centre històric de Caldes en la 30a edició de l’Escaldàrium. La plaça de la Font del Lleó, epicentre de la festa, va vibrar durant més d’una hora al ritme de les danses de foc i d’aigua, entre desenes d’artefactes pirotècnics i litres d’aigua termal.

Els organitzadors van dedicar tots els esforços per donar a la festa un caire especial amb motiu del trentè aniversari i no van dubtar a qualificar aquesta edició com la millor de la història.

Al punt de la mitjanit, amb els crits i esgarrifances, i la sintonia del Termaliot de fons, les bruixes van portar un any més el foc a la plaça amb les seves bosses de foc. Amb un públic absolutament entregat, el Salt de les Bruixes va ser la segona de les danses de la nit, i la primera mostra de l’augment de pirotècnia que es va fer servir per commemorar el 30è aniversari.

La Hidra, la principal bèstia d’aigua de l’Escaldàrium/Quim Dasquens

L’aigua no va trigar a reaccionar, gràcies a les quatre Harpies que van baixar per l’estructura de la plaça, que van remullar al públic amb unes potents mànegues, en la primera tempesta.

Un bàndol, el de l’aigua, que va ser també més protagonista que en anteriors edicions en la segona tempesta, en què l’Hidra, la bèstia de l’aigua per excel·lència, va captar totes les mirades amb els seus moviments aeris.

L’acte central de l’Escaldàrium, com és tradició, va ser la Invocació, que va omplir de foc i color l’ambient. Els principals elements pirotècnics, amb el Pal·li com a protagonista, van lluir com mai gràcies a l’enorme quantitat de pólvora que el Ball de Diables va posar-hi per a l’ocasió.

Per si encara quedava algú amb ganes de més foc, el Bram de la Quimera va fer ballar la Godra, la bèstia que representa l’esperit malèvol de la Font del Lleó i que és tot un símbol de la festa carregat de foc, va deambular entre els assistents.

El Ball de Diables va encendre la plaça de la Font del Lleó/Quim Dasquens

El colofó de l’Escaldàrium va ser de nou L’orgia del foc i de l’aigua, una dansa que serveix per tancar la festa i que barreja els dos elements principals de l’univers Escaldàrium.

Un dels aspectes que hi dona un valor afegit és que, damunt l’escenari, una formació de 14 músics, que enguany han incorporat un nou teclat i una nova gralla, interpreten en directe totes les danses, compostes pel músic calderí Ramon Solé. Com a mostra d’agraïment, al final de l’orgia, organització i públic van dedicar-los una sonada ovació.

La millor edició de totes

En una primera valoració en calent, des de l’organització, la coordinadora de l’Escaldàrium, Magda Creus, apuntava: “El que es va viure a la plaça va ser fantàstic, fins ara podem dir que vam viure el millor Escaldàrium”.

Pel que fa a l’afluència d’assistents, Creus apuntava que la festa ja és tota una referència pels amants del foc dels Països Catalans, un fet que porta a Caldes colles de foc d’arreu.

La tranquil·litat amb la qual va transcórrer la nit pel que fa a incidències també va contribuir a la satisfacció col·lectiva de l’organització. Així, no es van haver de lamentar ferits, més enllà de petites cremades, i en l’àmbit de la seguretat, la festa va transcórrer amb absoluta normalitat.

En aquest sentit, durant tota la nit es va desplegar un ampli dispositiu amb un centenar d’agents de policia, que estaven coordinats amb Protecció Civil, SEM i Bombers. Entre tots van dur a terme controls tant a peu com en carretera, i van comptar amb el suport de drons.

Un cop assolida ja la 30a edició, en les pròximes jornades l’organització farà la reunió de balanç, en la qual analitzaran el desenvolupament dels diversos actes d’enguany. I, segons expliquen, també hi començaran a dissenyar com serà l’edició del 2025.

El Sopàrium i altres propostes

L’espai del Sopàrium del parc de Can Rius es va afegir a altres grans propostes de l’univers Escaldàrium que tenen lloc al llarg de tota una setmana.

El Templàrium, que fa créixer la proposta musical i festiva adreçada al públic més jove; el Judici, que ha introduït importants novetats en l’escenificació de la tortura i execució de les dones calderines acusades de bruixeria el segle XVII; l’Escumàrium, la mostra de cultura popular i, com a novetat, El Rebost de les Bruixes, la primera fira d’herbes remeieres amb parades batejades amb els noms de les suposades bruixes.

Cessió de les partitures musicals a l’Arxiu municipal

El pròxim dijous, 18 de juliol, a les 5 de la tarda, es durà a terme a l‘Arxiu Municipal de Caldes la donació de les partitures de l‘Escaldàrium, un acte on Ramon Solé, compositor de la música de l’Escaldàrium, acompanyat per l’Andreu Brunat, membre de l’orquestra i coeditor de les partitures i de la directora de l’Escaldàrium, Gemma Badia, faran entrega dels documents originals a l’Ajuntament.

Amb la cessió de les partitures, es garanteix la preservació de la música original de la festa, un dels objectius fixats per la comissió de l’Escaldàrium, per tal que futures generacions de membres de l’orquestra hi puguin fer ús.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 345 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't