“Fes-te uns bons fons de nevera i viuràs de renda tota la setmana!”

Entrevista a la cuinera Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, a Barcelona. Aquesta setmana ha rebut la Creu de Sant Jordi.


El 9 Nou
30/04/2016

Felicitats per aquesta Creu de Sant Jordi!
El meu germà Ramon, que és un mag de les paraules, diu: “després de tants anys de donar la cara és normal que ara et donin la Creu”. Però sí que ens en fem creus que ens donin una distinció així. No m’ho hauria imaginat mai! Abans hauria pensat que em tocaria la loteria!

Per què li donen la distinció?
Penso que la Creu no la donen per mi, me la donen com a representant d’una història. Tinc el privilegi d’haver nascut en aquesta família Parellada de Granollers i, per tant, aquesta és una Creu compartida amb set generacions. És insòlita una trajectòria així oferint habitacions i preparant menjars. Estem documentats des de 1772 però probablement des de 1714!

Potser han valorat de vostè la tasca de divulgació dels bons hàbits alimentaris…
Potser també hi pesa. Quan portava els meus fills a l’escola, moltes mares em demanaven receptes i idees. Vaig notar desconcert i desorientació i vaig començar a treballar per ajudar les famílies a organitzar la seva quotidianitat amb unes pautes i idees. Per això faig xerrades per tot Catalunya si m’ho demanen i hi veig la utilitat. No és per diners, és perquè m’agrada.

Mengem bé a les cases?
Mengem molt malament perquè anem despistats. Abans estàvem acotats per un marc de quatre vèrtexs. El primer era el lloc: som un país on es conreen pomes i no papaies; el segon, les estacions: quan hi ha maduixots toca maduixots; l’altre, la religió: per Quaresma es menjava peix. I en el quart, el pòsit cultural. I al centre, una dona que tot el dia es dedicava a això.

I ara ja no queda res de tot això…
Res i, per tant, la llibertat és absoluta però hem perdut el nord. I com que la dona, gràcies a Déu, ja no és la peça central, ens trobem que tenim de tot però no tenim habilitats culinàries perquè hem perdut la transmissió d’aquest llegat. I en anar de bòlit, la prioritat ja no és aquesta.

Què ens aconsella Ada Parellada per al dia a dia?
Posar-s’hi com una empresa. Res de llibres de receptes ni programes de cuina. Per tant, mètode de restaurant aplicat a casa: cuinar a trossos per fer diversos fons de nevera i fer l’assemblatge final. Un dia destines una estona a comprar el que vols i ho fas a consciència. El segon a cuinar tancant-te unes hores a la cuina. Al principi costa, però és com el gimnàs. T’hi acostumes i ja no ho pots deixar.

Fons de nevera?
Per exemple, verdura. La talles, l’escaldes i a la nevera. Si arribes a les 8, la salteges en un moment. Carn: compres una peça gran i en fas un rosbif filetejat, i l’acompanyes amb les verdures. Un altre fons: una salsa, per exemple la romesco, que lliga amb molts aliments. Un altre, una bossa d’enciam. O tomàquet tallat i cobert d’oli. També pasta, o arròs escorregut per fer-te un rissoto en un moment, amb uns bolets prèviament saltats… Un altre: un escabetx de sardines. És fantàstic tant el peix com el suc per combinar…

Això vol molta dedicació!
És prioritat. Has d’adquirir l’hàbit i organitzar-te. Si trobes la utilitat i el rendiment a aquests fons de nevera no serà només dedicació, serà inversió, i viuràs de renda tota la setmana. I res de comprar-se un llibre de cuina!

El producte, millor ecològic?
És ecològic el que ve del Perú? I la quinoa? Jo dic rotundament que no! El que cal és que sigui sostenible socialment, econòmicament i culturalment. Un producte sostenible és el que ajuda a la sobirania alimentària. I si els pagesos han d’afegir una mica de pesticida contra els corcs de la mongeta, deixa’ls-ho fer, que si no perden quota de mercat. Hem de facilitar la feina dels pagesos perquè puguin subsistir sent competitius!

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 877 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't