Figaró culmina la celebració del bicentenari del Vot de Poble

La festa del bicentenari del Vot de Poble de Figaró arriba aquest cap de setmana a la seva culminació amb la celebració del retorn del retaule de l’església de Sant Rafael a la de Sant Pere de Vallcàrquera dins la Festa del Pi i dels Sants Patrons, que se celebra diumenge i dilluns.


El 9 Nou
15/04/2012

Amics dels Sants Patrons i de la Festa del Pi, l’entitat que es va crear el 2009 per recollir i divulgar els testimonis sobre aquesta tradició i la posada en valor del patrimoni, juntament amb la parròquia, ha estat l’encarregada de retornar el retaule, que data de 1595, al seu emplaçament original, després d’haver estat uns anys a l’església de Figaró. El president de l’entitat, Xavier Vila, explica que el retaule es va haver de treure de Sant Pere de Vallcàrquera per les males condicions de l’espai. “Es van haver de fer obres per condicionar la teulada, treure les humitats o arrebossar la nau central, a més d’instal·lar un sistema de seguretat i fer la instal·lació elèctrica nova”, explica Vila.

Pel que fa al retaule, recorda Oliver, l’any 2005 ja s’hi va començar a treballar, in situ, a través del Centre de Restauració Béns Mobles de la Generalitat. En una primera fase es va netejar tota la porqueria que tenia acumulada. Quan ja va estar assentat i sanejat, el retaule es va traslladar a la seu del Centre de Restauració Béns Mobles, a Sant Cugat, on es va fer la restauració artística definitiva. Quan es va acabar la restauració, per qüestions de seguretat i de protecció del patrimoni, es va col·locar de forma provisional, i sense totes les peces, a l’església de Sant Rafael. En aquest nou emplaçament, el retaule no es va poder exposar sencer i algunes peces es van guardar a la parròquia esperant que es pogués tornar a instal·lar a l’església de Sant Pere de Vallcàrquera. L’Ajuntament també hi ha col·laborat finançant part de la restauració del retaule i també de la nova bandera dels Sants Patrons que s’ha fet per a l’ocasió.

El retaule de Vallcàrquera és renaixentista de finals del segle XVI i està dedicat a Sant Pere. “Va sobreviure a la Guerra del Francès, les Guerres Carlines i la Guerra Civil. I també a la moda dels retaules barrocs, i al moviment del Museu Episcopal de Vic de recuperar peces de zones rurals per portar-les a museus”, explica Oliver. Al segle XIX i principis del XX es va incorporar un sagrari davant del retaule, procedent d’un altre retaule del segle XVIII. Aquest element també s’ha restaurat i ara s’exposa en una capella lateral, amb altar i tot.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà noves eleccions a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 63 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't