“Em va sorprendre descobrir la quantitat de gent implicada que hi havia al teatre de la natura, com és que no en sabíem res?”, començava el músic Jaume Arnella, encarregat de conduir la presentació del llibre El teatre de la natura a Catalunya del professor de literatura Francesc Viñas, publicat per Godall Edicions. El restaurant Anònims de Granollers va acollir dijous a la tarda la presentació de l’obra de Viñas, que va fer un petit tast de les històries i els descobriments que narra al llibre.
“Pel teatre de la natura m’hi vaig començar a interessar als anys 80 quan anava a la universitat i em passava hores a l’hemeroteca. Anys més tard, el Museu de Granollers es va posar en contacte amb mi per publicar un article sobre el tema a la revista Lauro i arran d’això vaig decidir investigar més sobre el teatre de la natura”, explicava Viñas.
Gran part de la seva investigació se centra en la Garriga, una de les principals localitats catalanes on triomfava aquesta mena de representacions a finals del segle XIX. “El teatre de la natura era un moviment principalment català impulsat pels modernistes que s’emmirallaven amb els intel·lectuals francesos. Era habitual en pobles propers a boscos i muntanyes, no tant a les ciutats grans”.
A la Garriga es feien les representacions al bosc de Can Terrés. “Ignasi Iglésias va escriure Flors del Cingle expressament perquè fos representada en aquest bosc i tenint en compte l’espai. Això és el que diferencia el teatre de la natura del teatre a l’aire lliure”. Els artistes i intel·lectuals de l’època tenien una voluntat regeneracionista de fer arribar la cultura a les classes més desfavorides.
L’editora del llibre, Matilde Martínez, va fer saber que el procés d’edició ha estat complicat. “Aquesta mena de llibres necessiten imatges perquè s’entenguin. N’hem aconseguit de la Biblioteca Central i de l’Arxiu Fotogràfic de l’Institut del Teatre que permeten veure què passava i quanta gent assistia a les representacions”.
La feina conjunta de Viñas i Martínez en aquest llibre s’ha descrit com una contribució al patrimoni teatral català.
{{ comment.text }}