Joan Fontcuberta presenta ‘Poemes de l’Alquimista’ al Museu de Granollers

El fotògraf de la Roca inaugura l’exposició en homenatge a Palau i Fabre aquest dimecres

El Museu de Granollers inaugura aquest dimecres a les 7 de la tarda l’exposició “Joan Fontcuberta. Poemes de l’Alquimista”, una producció de la Fundació Palau, presentada l’octubre de 2018 per celebrar el centenari de Josep Palau i Fabre. A Granollers es podrà veure fins al 6 de març a la Sala d’Exposicions Temporals. 

La mostra és fruit de l’interès de Fontcuberta pel metabolisme que fa transformar el cos de la imatge. En els darrers anys ha visitat arxius i col·leccions a la recerca d’imatges en estat traumàtic. És així com sorgeix la sèrie “Trauma”: fotografies malaltes, fotografies patint algun tipus de trastorn que pertorba la seva funció de document i les inhabilita a seguir “habitant” l’arxiu. Són imatges que desneixen –utilitzant un terme paulaufabrià– i tanquen així el seu cicle orgànic.

Aquestes fotografies malaltes i malmeses evoquen metafòricament la fragilitat de la memòria, la revenja del temps contra la pretensió de perdurar més enllà de la mort i l’inexorable envelliment i decrepitud de les coses. A l’embat d’una obra cabdal com ‘Poemes de l’Alquimista’, Fontcuberta tempta de salvar de les runes els residus d’aquella substància fotogràfica a la que atribuíem el poder alquímic de retenir la vida tot convocant la mort.

Però a part de contenir aquest vessant poètic, aquestes imatges palesen també la força gràfica que Fontcuberta aconsegueix seleccionant i emfatitzant els detalls més significatius: uns detalls que permeten extreure d’uns materials fotogràfics en descomposició tot el seu misteri i bellesa velada.

Projecte i adquisició d’obra nova al Museu de Granollers 

El Museu de Granollers personalitza i amplia la mostra present a Granollers, amb l’encàrrec de crear una sèrie de cinc obres específiques per integrar-les al contingut de l’exposició i que passaran a formar part de la col·lecció d’art del Museu.

Aquestes noves obres formen part de la sèrie “Trauma”. Per realitzar-les, Fontcuberta ha fet una recerca en l’Arxiu Municipal de Granollers, l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb seu a Sant Cugat del Vallès, i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Els resultat ha estat una tria que inclou un retrat de galeria d’una dona amb el seu nadó, de finals del segle XIX del fons Canet Botey; dos fragments d’instantànies d’una visita del rei Alfons XIII a Granollers el 1929; i duess vistes del mercat de Granollers, de principis del segle XX.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't