La Banda Municipal de Palautordera es consolida

Es va estrenar, en un format molt reduït encara, durant una cantada de Nadales el 2019

La Banda Municipal de Palautordera es va estrenar, en un format molt reduït encara, durant una cantada de Nadales el 2019. Naixia impulsada per l’Escola de Música: no arribaven ni a tenir 10 persones, però els últims dos anys han viscut una crescuda espectacular i s’han consolidat com la banda del poble. Surten a tocar en cercaviles, amb una xaranga, i fan dos concerts l’any. Els membres estables són alumnes de l’Escola de Música, tot i que en comptades ocasions també hi participen col·laboradors externs.

Diumenge van portar a plaça uns 35 músics –gairebé una quinzena més que l’any passat– a la ballada de Gitanes de Santa Maria de Palautordera. És la seu bolo més important de la temporada. “En són tants, que aquest any hem hagut de posar un escenari a dos nivells perquè hi càpiguen tots”, explica el president de la colla de Gitanes, Marc Gallardo. Abans les Gitanes les tocava una cobla que contractava l’Ajuntament, però des de l’any passat és la Banda Municipal la que interpreta les peces per als balls.

La idea de crear aquest conjunt –només d’instruments de vent i percussió– va començar fa quatre anys, quan Natxo Jiménez, el director de la banda, va entrar de professor a l’Escola Municipal de Música de Palautordera. “Vaig dir al Carles, el director de l’escola, que la meva idea era una muntar una banda, perquè jo ho havia viscut de petit i sabia què era emocionalment per als nens.”

La proposta de Jiménez va començar com a una assignatura més i després, a poc a poc, es va anar eixamplant. Situa la crescuda més important tot just després de la pandèmia; també perquè hi ha tota una colla de gent del circ que s’hi ha apuntat aquest últim any i perquè tocar a les Gitanes de l’any passat els ha fet més populars. “Gràcies a aquella primera actuació, ens va començar a conèixer més gent”, diu Jiménez.

La banda està composta per instruments com ara la trompeta, el trombó i la tuba. I també hi ha flauta, clarinet i fagot, a més de quatre percussionistes que tocaran durant la ballada de Gitanes d’aquest diumenge. Al repertori, hi tindran una desena de peces: tres de les quals aquest any són noves.

Per Jiménez, un dels encerts de la banda és que agrupa gent de totes les edats, a partir d’uns 12 anys. “Si no fos perquè són aquí, tota aquesta gent no tocaria junta. Aquí potser encara no és així, però a València formar part d’una banda crea un sentiment de pertinença molt important al poble. Allà hi ha com a mínim una banda per poble. I n’hi ha de la mida de Palautordera que potser en tenen dues”, explica Jiménez, que és del País Valencià.

La seva idea de banda ha funcionat i cada vegada és més nombrosa. En vol més. “M’agradaria que fóssim 40 o 50 persones”, explica. De passada, comenta que la visibilització i la participació de la banda també s’ha traduït en més alumnes d’instruments de vent: la banda té futur. “Ja que som una banda d’una escola municipal, què millor que poder oferir música al poble?”, reflexiona. El president de les Gitanes, Marc Gallardo, també s’enorgulleix d’acollir-los a la ballada. “Que toquin ells fa poble”, culmina.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't