La cultura popular, ànima de la festa major de Parets

Les entitats de cultura popular tornen a sortir al carrer en una festa que arrenca aquest dimecres i s’allargarà fins dilluns

La festa major de Parets recupera aquest estiu la seva versió prèvia a la pandèmia, amb una programació farcida de propostes culturals per a totes les edats. Enguany retorna el focus de la tradició, amb els espectacles dinamitzats per les entitats de cultura popular del municipi.

La Pedra del Diable torna a ser la representació estrella de la festa major, amb les colles de gegants, diables i gitanes al capdavant de tot. “Ens ho hem agafat com una represa per tornar a fer el que fèiem al 2019”, explica Roger Sanmartí, cap de la Colla de Gegants de Parets.

Fa setmanes que les colles es preparen per la seva actuació estrella, la festa de La Pedra del Diable, dirigida per Txell Roda, que es representarà divendres 22 de juliol a les 10 del vespre, després del toc de campanes de festa major, el toc d’inici, el pregó de Joan Pera i una desena d’espectacles escènics repartits per tot el municipi.

Per a Roda, “aquesta representació és com un auto homenatge als propis actors i geganters, i a tota la gent que hi intervé. Les coses es troben en un moment molt dolç i hem fet una Pedra del Diable per a nosaltres; ens hi hem posat de súper protagonistes”.

De fet, una de les novetats d’aquesta edició serà la lectura d’un text inicial per part de la gegantera Rosa Naqui, la persona més gran de la colla de Gegants de Parets. “Quan vaig començar jo aquí ella era la que movia el gall, i em sembla que ningú no l’ha superada. Passant temps amb les colles he après a valorar la seva tècnica, sobretot amb els Gegants, veig com amb el moviment dota d’ànima les figures”, afirma Roda.

I és que l’èxit de la Colla de Gegants de Parets, així com els Diables, és la seva sensibilitat a l’hora d’omplir de vida les seves figures i bestiari, i el seu compromís amb la tradició. “De Pastorets n’hi ha molts, però de Pedra del Diable només n’hi ha a Parets. Això és únic i especial”, destaca Roda.

Pel que fa al foc de l’infern i a Llucifer, rei de les tenebres, el seu seguici és també cada vegada més nombrós. A banda de participar en el toc d’inici i la festa de La Pedra del Diable, i fer la tronada de festa major, que ja s’ha convertit en tradició després de l’èxit del 2019, els Diables faran dos grans correfocs durant la festa major: diumenge a la nit és el torn de la Colla Infantil, i dilluns és el torn de la Colla d’adults, amenitzant l’abans i el després del castell de focs.

El correfoc també servirà per batejar els nous diables i diablesses de la colla. “Durant aquest temps d’incertesa, ha marxat força gent, però se’ns n’ha apuntat moltíssima, també. Ara som uns 120 o 150 diables i tabalers i, sobretot la canalla, tenen moltes ganes i nervis de sortir al carrer” explica Pau Ventura, cap de la Colla de Diables.

Entre actrius, geganters, diables i voluntaris, gairebé 300 persones participen en la gran festa de La Pedra del Diable, que l’Ajuntament i les Colles reivindiquen com a Bé d’Interès Cultural.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 448 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't