Des que l’entitat Fem Pastorets va recuperar els Pastorets de la Garriga, fa gairebé 20 anys, han anat adaptat l’obra a un fil conductor diferent. L’any passat van dedicar-lo al quadre femení que havia interpretat pastorets a la Garriga 100 anys enrere.
El 2014 els va ambientar en la Guerra de Successió del 1714. Una temporada van fer aparèixer el personatge de Folch i Torres a l’espectacle i, fins i tot, una vegada van ensenyar els personatges dels Pastorets entre bambolines.
Aquest any s’han inspirat en l’univers de Bola de Drac i el Dr. Slump, d’Akira Toriyama, per crear uns Pastorets únics. “Anar canviant de tema ens ajuda a animar la gent. Els actors es continuen apuntant als Pastorets sabent que no els faran iguals cada any. I això també ens passa pel que fa al públic: hi ha molta gent que s’acosta cada vegada més a la Garriga per veure’n uns que són diferents, perquè ja n’hi ha molts de clàssics aquí a la zona. I està molt bé que sigui així”, explica el president de Fem Pastorets, Jordi Roig a EL 9 NOU.
Arnau Geli, que també dirigeix els Pastorets de la Garriga per primera vegada en solitari, s’ha encarregat del guió. “El fil conductor de l’obra se situa al voltant de la creació d’un nou món a mans d’una divinitat i un redeu”, explica Roig.
A partir d’aquesta tesi, els Pastorets perseguiran l’objectiu de sempre: el bé buscarà derrotar l’infern i les picades d’ullet a Bola de Drac i el Dr. Slump aniran apareixent en diferents moments de l’espectacle, sigui en forma de cançons o en l’estètica. L’obra, que s’està assajant aquests dies, abans de representar-se al teatre El Patronat, reunirà uns 70 actors, a més a més d’altres col·laboradors i tècnics. En conjunt, hi ha implicades més de 110 persones.
A Bellavista també fan uns Pastorets innovadors. Aquest any els han dedicat a Harry Potter, però altres temporades els havien ambientat en la pel·lícula Avatar o en el món animal. La companyia de teatre El Coverol fa anys va tenir la pensada d’innovar-los, a partir del text de Folch i Torres, i això ha engrescat cada vegada més actors i públic. “Els tradicionals sempre són el mateix”, diu el director de la companyia, Noel Jiménez.
A Granollers també innoven. La representació, que agruparà més de 100 persones a l’escenari del Teatre Auditori de la ciutat, partirà de la història de dos adolescents que, entretinguts en un joc virtual, són engolits i transportats al primer Nadal per veure el naixement de Jesús.
Una nova companyia recuperar el llegat dels Pastorets de la Costa
La representació de fa dos anys a Sant Esteve va ser d’impàs abans de la creació de la nova Companyia de Teatre del Poble, que recull l’herència dels originals Pastorets de la Costa del Montseny, de Salvador Vilà, que es van deixar de fer coincidint amb la pandèmia. Ells se’n senten hereus. Els creadors de l’obra, que han escrit Chris Carnie i Esteve Clapés i ha dirigit Edu Gibert, la reivindiquen com a uns “Pastorets diferents”.
Aquesta vegada l’han situat en un ambient futurista, l’any 2226 de Star Trek. Malgrat que en volen explicar poques coses –el públic s’haurà d’esperar a les representacions a les Escoles Velles–, sí que han dit que hi haurà 18 actors de diverses generacions i de diferents pobles de l’entorn. L’obra mantindrà el sentit de l’humor i la crítica que ja tenien els Pastorets de la Costat i, a més, contrbueix a recuperar la tradició de Pastorets a Sant Esteve, que s’hi havien deixat de fer fa uns anys.
{{ comment.text }}