La Garriga prepara un viatge virtual al 1716 a través de la realitat virtual

Un projecte ha reconstruït el poble en imatges 3D tal com era al segle XVIII

La Garriga va presentar divendres a la tarda al Teatre El Patronat el projecte de reconstrucció virtual que servirà com a base per crear aplicacions i fer activitats al voltant del patrimoni del municipi. La iniciativa es diu La Garriga 1716, està promoguda per l’Ajuntament i reprodueix com era el poble aleshores amb l’objectiu de promocionar-ne el patrimoni.

“Aquesta presentació significa el punt final del projecte de base, però ja estem treballant en una primera aplicació que serà una petita mostra d’espais del poble que es podran veure amb ulleres de realitat virtual”, va explicar divendres Josep Ramon Casals, l’expert en reconstrucció 3D que ha pilotat el projecte.

L’aplicació, si tot va bé, es farà esperar a la tardor i permetrà endinsar-se a la Garriga del 1716 a través de la tecnologia. Aquesta experiència anirà lligada a una nova activitat interpretativa del Centre de Visitants de la Garriga i permetrà als usuaris veure el poble d’aleshores com si hi fossin dins.

Els detalls del projecte es van poder conèixer a la presentació de divendres, on, a més de Casals, també van participar l’historiador Jordi Llimargas i el tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament, Enric Costa. Van explicar que La Garriga 1716 ha recreat, amb tecnologia 3D, com eren els carrers i les cases aleshores, a través d’informació molt precisa extreta d’arxius.

El document base de tot plegat és un cadastre de 1716 –d’aquí el títol del projecte– que dona informació molt detallada dels habitants i les cases que hi havia aleshores a la Garriga. A través d’aquest document s’ha pogut recollir la informació que després s’ha plasmat en imatges 3D.

“Hem pogut fer una reconstrucció bastant fidel de les cases que hi havia en aquell moment. El cadastre diu quantes cambres i quants pisos tenia cada casa o què se’n treia del lloguer”, explica l’historiador Jordi Llimargas. Aquesta última informació, segons Llimargas, ha servit per conèixer quanta gent vivia a les cases o quina aparença tenien: si eren més aviat ruïnoses o pròsperes.

L’historiador afegeix que a través del cadastre es va començar a aplicar una fiscalitat molt repressiva a Catalunya, fruit de l’ascens dels Borbons després de la Guerra de Successió. “Tot i així, ens dona informació per afinar al màxim aquesta representació virtual.” La recreació també s’ha fet a partir d’imatges antigues.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't