El llibre Lluís Plandiura. El gran col·leccionista, publicat per Edicions de La Garriga Secreta aquest mes de març, és la primera aproximació biogràfica de qui va ser el més gran col·leccionista de la pri-mera meitat del segle XX i, per tant, un personatge clau en la història de l’art de Catalunya. El treball ha estat escrit i dirigit per l’enginyer, professor i membre de l’associació La Garriga Secreta, Manel Vilar.
Lluís Plandiura i Pou (1882-1956), amb arrels familiars a la Garriga i propietari d’un negoci de productes colonials a Barcelona i de tres fàbriques de sucre a Motril, durant la seva vida va fer quatre grans col·leccions d’art. La més important incloïa 1.869 valuosísimes peces romàniques i gòtiques, i també obres de pintors contemporanis que es van fer artísticament grans al seu costat. L’any 1932, Plandiura va vendre la col•lecció a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona, una operació que dotava de qualitat el Museu d’Art de Catalunya i que retornava al país part del seu patrimoni artístic.
La gran col·lecció que Plandiura guardava a la seva casa museu del carrer de la Ribera de Barcelona, a tocar del Born, la formaven 175 peces medievals romàniques i gòtiques de gran importància en l’art català i prop de 400 obres d’artistes moderns com Casas, Vayreda, Llimona, Galwey, Nonell, Nogués, Mir, Picasso, Manolo… Tot el paquet de murals, retaules, pintures, escultures i ceràmiques sumaven un total de 1.869 peces que van bastir de prestigi i qualitat les migrades col·leccions de què disposava aleshores el Museu d’Art de Catalunya, ara dit MNAC.
Acabada la guerra va començar una nova col•lecció que va anar portant a la casa que s’havia fet a la plaça de l’Església de la Garriga. A la Garriga hi havia obres de Zurbaran, Picasso, Clarà, Manolo, Ca-sas, Rusiñol, Mir, Nonell, i algun retaule d’Huguet, entre moltes altres obres. Set anys després de la seva mort, tota aquesta col·lecció es va vendre l’any 1963 als Maragall de sala Parés.
El llibre Lluís Plandiura. El gran col•leccionista, de tapa dura, té 144 pàgines i 118 fotografies tant del propi Lluís Plandiura com de les moltes obres d’art que van passar per les seves mans. El treball està prorrogat per l’historiador de l’art Francesc Fontbona, i compta amb un epíleg escrit per Marià Castells Plandiura, net del protagonista, que s’hi aproxima des de l’àmbit familiar.
{{ comment.text }}