La rehabilitació d’Aiguafreda de Dalt segueix amb l’actuació a tot l’entorn

L’objectiu és convertir el conjunt monumental en un espais cultural polivalent

El projecte de rehabilitació del conjunt monumental d’Aiguafreda de Dalt, que l’Ajuntament va engegar l’any 2014, està a punt de culminar la seva tercera fase. Després de la restauració del comunidor del segle XVIII i de la rehabilitació de la masoveria –l’antiga rectoria– dels segles XIV-XIX, els treballs que han fet aquestes darreres setmanes s’han centrat en el condicionament de l’entorn del conjunt monumental.

L’objectiu és convertir-lo en un espai cultural polivalent, amb uns espais arqueològics que es podran visitar lliurement i altres de manera concertada, uns recorreguts interpretatius d’història i natura, un circuit orientat a la pràctica de l’esport en el medi natural, i un escenari integrat en el propi paisatge on es podran fer actes culturals de tot tipus (musicals, teatrals…)

Els darrers treballs realitzats destaquen per la seva complexitat i delicadesa, “ja que afecten simultàniament el patrimoni cultural i el patrimoni natural, que aquí es troben estretament relacionats i, a més, doblement protegits, ja que es treballa en un Bé Cultural d’Interès Local dins del Parc Natural del Montseny”, segons explica Jaume Oliver, tècnic d’Administració Especial-Cultura, Patrimoni i Turisme de l’Ajuntament d’Aiguafreda.

Pel que fa al patrimoni cultural, datat a partir del segle VII, aquesta fase del projecte ha requerit la finalització dels treballs arqueològics iniciats temps enrere i la consolidació-restauració dels vestigis per assegurar-ne la conservació i la visita. Durant aquests treballs destaca la localització i l’excavació d’un mur de grans dimensions, actualment en fase d’estudi, del qual no es tenia cap indici, i que confirma “la rellevància de l’assentament d’Aiguafreda de Dalt des de l’Alta Edat Mitjana”.

Quant al patrimoni natural, els treballs s’han centrat en la recuperació de les mines i del circuit de l’aigua que es troba a l’origen del massís de travertí on hi ha el conjunt monumental, explica Oliver. D’aquesta manera s’ha fet el restabliment de la coneguda cascada de la cova d’Aiguafreda de Dalt i, sobretot, la creació d’un llac artificial als peus del conjunt que evoqui el paisatge inicial en què va originar el massís de travertí. “Es farà en un àmbit de 3.000 metres quadrats”, especifica l’alcalde i regidor de Cultura, Miquel Parella. “D’aquesta manera, recuperem al màxim tot com era”, afegeix.

Tant el patrimoni arqueològic com el natural es dotaran, al final d’aquesta fase, de senyalització interpretativa dels seus valors perquè els visitants tinguin tota la informació en qualsevol moment. Amb tots aquests treballs, Parella, afirma que Aiguafreda de Dalt es convertirà en “un museu a l’aire lliure”.

La quarta i última fase del projecte de recuperació d’Aiguafreda de Dalt i el seu entorn, posant en alça els seus valors històrics i paisatgístics, consistirà en la restauració de l’antiga església parroquial de Sant Martí. L’Ajuntament ja hi està treballant.

La masoveria ja està restaurada i apunt perquè hi visqui una família / Ajuntament d’Aiguafreda

Un altre dels objectius que es planteja l’Ajuntament és el lloguer de la masoveria, de al qual ja té enllestides les obres de reforma. La intenció és buscar una família que hi visqui i que pagaria un lloguer, el qual serviria per fer el manteniment de tot l’entorn.

Acord amb el Bisbat per la cessió durant 20 anys més

Els treballs de la tercera fase, que encara estan en curs i es preveu que acabi a la tardor, estan finançats per la Diputació de Barcelona i pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, l’alcalde d’Aiguafreda i regidor de Cultura, Miquel Parella, explica que “l’obtenció de recursos externs ha estat des del principi un dels requeriments del projecte i, fins avui, això s’ha acomplert de manera molt satisfactòria.

Precisament, un millor accés a ajuts i subvencions ha estat un dels motius de la signatura recent d’un conveni de cessió per part del Bisbat de Vic del conjunt de la parròquia de Santa Maria d’Aiguafreda a l’Ajuntament, per un període de 20 anys”.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't