El reconegut xef Santi Santamaria, de Sant Celoni, serà homenatjat aquest dimecres al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, 10 anys després de la seva mort. L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha organitzat un sopar i una exposició a la seva memòria. A l’acte hi assistiran personalitats de l’àmbit polític, social i gastronòmic català.
“Era just fer-li un homenatge. Perquè recentment s’ha commemorat el 10è aniversari del seu traspàs, però també per tot allò que va representar dins del món de la gastronomia. Santi Santamaria era un home extraordinari que portava molt endins la cuina del país. Tot ell era una expressió d’art i sentiment en estat pur. Amb aquest acte de record volem reivindicar la seva figura, el seu talent i la seva creativitat”, destaca la membre de l’ACGN i brigadier de l’acte, Rosa Mayordomo.
“Santi Santamaria va ser un xef avançat al seu temps. La seva idea de la cuina representa un compendi de tot allò que s’està reivindicant avui: la tradició, les receptes que passen de mares a filles, els productes del bosc i de l’hort, aquells sabors que de seguida identifiquem com a propis, i la modernitat entesa en clau contemporània i no com una suma d’invents fets perquè sí”, afegeix Mayordomo.
El menú del sopar d’aquest dimecres anirà a càrrec del xef Jordi Vilà, propietari del restaurant Alkimia i Premi Nacional de Gastronomia 2021. Tot i que els detalls no es coneixeran fins al mateix dimecres, Mayordomo avança que anirà en línia amb la tradició gastronòmica de Santamaria. Durant el sopar, l’homenatjat també serà objecte d’una glossa a càrrec del xef Paco Solé Parellada, membre de l’acadèmia i propietari del restaurant 7 Portes. L’acte serà presidit pel conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró.
Els assistents també podran visitar l’exposició “Cartes d’una vida”, comissariada per l’acadèmic Josep Vilella a partir de les cartes de restaurant que col·leccionava Santamaria.
{{ comment.text }}