L’artista Vicenç Viaplana, de Granollers, exposa a Girona de la mà de la Fundació Vila Casas

‘La veritable il·luminació no brilla’ és una proposta de deu peces abstractes de paisatges naturals i industrials

El Centre Cultural La Mercè de Girona i la Fundació Vila Casas han obert aquest dijous al públic l’exposició ‘La veritable llum no brilla’. Es tracta de deu obres de gran format del pintor de Granollers Vicenç Viaplana, fetes entre els anys 1990 i 2010, la seva època més “introspectiva”, segons explica l’artista.

La cap de projectes externs de la fundació, Natàlia Chocarro, remarca que l’exposició és “un apèndix” de la proposta que s’està exposant a l’espai Volart de Barcelona i que mostra la visió del pintor català durant la darrera dècada. ‘La veritable il·luminació no brilla’ es pot visitar fins el proper 21 de maig a la sala d’exposicions de La Mercè i és fruit d’una col·laboració entre la fundació Vila Casas i l’Ajuntament de Girona.

El títol de l’exposició, ‘La veritable il·luminació no brilla’, surt d’un ‘koan’ japonès, o sigui, un plantejament que un mestre fa a un deixeble seu. Una proposta que fa palès el posicionament de Vicenç Viaplana, un artista que defuig de la diferència entre la realitat i lo abstracte. “Ja fa anys que aquesta frontera em va quedar dispersa. El més important és la nostra mirada sobre les coses”, assenyala. En aquest sentit, posa d’exemple els detalls que es poden veure en una fotografia “on el fons pot cridar molt més l’atenció que no pas l’objecte principal”.

En les deu obres de gran format que es poden veure a la sala d’exposicions de La Mercè es repassa l’època més introspectiva de Viaplana. En concret, es mostra la visió durant els anys 90 i 2000, un temps en el què l’artista es va concentrar a pintar dins del seu taller. Tot plegat va servir perquè “sorgissin imatges” que després plasmava en els seus quadres.

Unes obres abstractes però que intueixen paisatges naturals i urbans. Una part de les obres ofereixen colors vius i formes més arrodonides que recorden elements vinculats a la natura. Altres peces que s’exposen, en canvi, s’inclinen cap a visions més geomètriques i de caràcter industrial.

“Un apèndix de la de Barcelona”

La cap de projectes externs de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro, explica que l’exposició que s’ha estrenat aquest dijous a La Mercè pretén ser “un apèndix” de la mostra del Volart de Barcelona i que ensenya la darrera època de l’artista. Una proposta, la barcelonina, on Viaplana també es vincula amb la realitat social i política de Catalunya.

“El que presentem avui a Girona la podríem anomenar com l’estètica dels límits i que se situa proper a gèneres com el cinema o la fotografia. Ens permet veure el moment en què Viaplana té tots els seus trets definits des d’un punt de vista artístic”, remarca Chocarro.

Fins el 21 de maig

L’exposició és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i la Fundació Vila Casas i forma part de la iniciativa Itiner’Art que ha portat a la fundació exposar obres de diferents artistes arreu. En aquest sentit, Chocarro destaca la presència de la Vila Casas a les comarques de Girona amb propostes a Palafrugell i Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

Des de l’Ajuntament de Girona destaquen la importància que la cultura “guanyi presència” a la ciutat. El regidor del ram i vicealcalde de Girona, Quim Ayats, remarca que “és important la combinació de formació i excel•lència” al centre
Cultural de la Mercè.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't