L’escola de les Franqueses, ahir i avui

Amb l’objectiu de donar relleu a l’escola pública de les Franqueses, tant la d’ahir com la d’avui, Ramon Coma i Anna Puig, veïns de Llerona, han escrit el llibre Història de l’Escola Pública a les Franqueses del Vallès, el número 13 de la col·lecció del municipi.

El 9 Nou
17/05/2014

El volum es va presentar dilluns al vespre en una sala d’actes de Can Riba plena de gom a gom amb la presència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que va fer un repàs de l’evolució de l’escola catalana centrada en el segle passat, i va recordar la figura de Joan Sanpera i Torras, un veí del municipi que, després d’haver fet fortuna, el 1912 va decidir destinar part dels seus diners a obres de mecenatge. A partir d’aquí es va poder construir un edifici modernista per instal·lar-hi l’Ajuntament, els jutjats, les escoles i els habitatges dels mestres del municipi. Tant el disseny de les escoles com el material era molt avançat per l’època i se’n parlava arreu del territori català. L’expresident va confirmar que el municipi continua amb el compromís de defensar un model d’ensenyament públic: “Fa 100 anys un home de poble va fer una obra poc corrent, i aquest esperit de cooperació i il·lusió avui segueixen vigents a les Franqueses amb l’edició d’aquest llibre”.

El volum, amb molta documentació i fotografies, parla des de les diferents lleis vinculades a la història de l’educació, i des del primers temps de l’escola pública de les Franqueses fins al moment actual amb les diferents equipaments existents, com l’escola Camins, la Colors o l’institut El Til·ler.

El capítol final del llibre està dedicat a totes les persones que han entrevistat, i que amb els seus records personals, la seva memòria històrica sobre el poble, la seva aportació de documents, la recerca dels autors no hauria pogut ser tan extensa i completa.

Entre aquestes persones hi ha, per exemple, Teresa Cors, exalumna de Llerona; Antoni Forns, exalumne de l’escola del Castell i de les escoles nacionals de Marata; Pere Pérez, lluitador per la qualitat educativa al barri de Bellavista, o Fidel Membrive, pare d’exalumnes de l’escola Bellavista, entre moltes altres coses.
Una de les autores, Anna Puig, que és mestra i llicenciada en Psicopedagogia, va explicar en la presentació que és un llibre “que s’ha cuinat a foc lent” i que amb la seva edició s’ha pretès conservar “la memòria popular i, per tant, la identitat com a poble”.

L’altre autor, Ramon Coma, catedràtic d’Orientació Educativa i director de l’Institut Marta Mata de Montornès, va fer una exposició molt emotiva del la història de l’escola pública de les Franqueses amb la projecció de fotografies antigues. Entre diferents aspectes d’aquesta història, Coma va destacar que abans de la donació de Joan Sanpera per construir unes escoles més grans, a Corró d’Avall ja hi havia escoles públiques. El 1863, Llerona i Corró d’Avall ja tenien escoles per a nens o nenes. “Aquest fet és interessant perquè pocs municipis de característiques semblants tenien dues escoles, i això demostra l’interès per part de les autoritats locals”, va remarcar Coma. Al final va demanar que, davant els atacs que pateix actualment l’escola catalana per part del govern de l’Estat, tothom s’impliqui a continuar treballant per una educació pública catalana i de qualitat, eix vertebrador del patrimoni cultural.

Els dos autors, tal com assenyalen en el pròleg del llibre, ja estaran satisfets si amb aquest llibre ajuden a estimar i defensar l’escola pública des del coneixement i la justícia. “I no hi haurà ministre que la desmereixi, per molt que s’hi entesti”.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 119 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't