Un llibre recull 170 fotografies històriques de la Roca

Les imatges mostren diferents indrets del municipi i permeten traçar-ne l’evolució al llarg de gairebé 100 anys

Un recull de 170 fotografies històriques, datades entre finals del segle XIX i la dècada dels 60 del segle XX, que repassen la memòria visual de la Roca. Són les que recull el llibre La Roca del Vallès desapareguda, dels historiadors locals Jordi Indiano i Santi Blasco.

El volum l’ha publicat l’editorial Efadós dins de la col·lecció “Catalunya desapareguda”, i es va presentar aquest dijous a la tarda al Centre Cultural de la Roca. “És un llibre per refrescar la memòria i recordar com havia estat el poble”, explica Blasco a EL 9 NOU.

Les imatges mostren diferents indrets del municipi i permeten traçar-ne l’evolució al llarg de gairebé 100 anys. S’hi poden veure, per exemple, l’antic carrer Major –actualment Sadurní Pujadas– i la desapareguda bassa del Molí. “Era on s’emmagatzemava l’aigua que servia per donar força al molí, del qual avui només es conserva l’edifici”, apunta Blasco.

Un altre element desaparegut del paisatge urbà de la Roca que surt fotografiat al llibre és l’antiga Porxada. “Aquesta construcció ja la trobem documentada en època medieval. Durant molts anys s’hi va fer el mercat setmanal”, diu Blasco.

El llibre es divideix en tres apartats, un que es dedica al casc antic de la Roca, un altre que es fixa en el creixement urbanístic, i un tercer que se centra en Santa Agnès i la Torreta. “Vilanova l’hem obviat perquè ja fa molts anys que es va independitzar de la Roca”, observa l’autor.

Les imatges provenen de diversos fons particulars, també d’arxius com el del mateix Ajuntament de la Roca. “Hem fet una tria de 170 fotografies, però en teníem moltes més que no hi han cabut”, afirma Blasco.

Encara dins de la col·lecció “Catalunya desapareguda”, l’historiador Ricard Ginjaume acaba de publicar el volum Cardedeu. Oficis i comerços.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 90 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't