Lliçà de Vall obre l’arxiu a la població pel 20è aniversari

Dins la celebració del 20è aniversari de l’Arxiu Municipal, l’Ajuntament de Lliçà de Vall ha engegat diverses iniciatives amb l’objectiu d’acostar l’equipament i el seu fons a la població.


El 9 Nou
15/04/2016

Després d’obrir un espai sobre l’Arxiu al web municipal, aquest dissabte s’ha inaugurat l’exposició “Descobrim els documents de l’Arxiu Municipal”. “L’objectiu és difondre l’Arxiu i tot el que conté, que la gent sàpiga què hi ha perquè ho pugui consultar”, ha explicat la responsable de l’Arxiu, Anna Busto.

La mostra es reparteix entre les tres plantes de l’ajuntament, amb dues vitrines en cadascuna on es mostraran documents relacionats amb les diferents àrees de cada planta. A recepció, per exemple, s’exposen els padrons. Aquí es pot veure el pergamí més antic que es conserva a l’Arxiu Municipal, que data del 17 de juliol de 1413, i que l’Ajuntament va adquirir el 6 de novembre de 2014 en subhasta pública a la casa Soler y Llach Subastas Internacionales.
Són uns censos cobrats a la parròquia de Sant Cristòfol per Agnès de Vilademany, el pare de la qual va ser durant un temps propietari del Castell de Lliçà. “Era una família molt important que tenia lligams amb la casa reial de la Corona d’Aragó”, explica l’arxivera, que destaca que a partir d’aquest pergamí es poden conèixer molts aspectes de l’època. En el document s’especifica que Agnès de Vilademany va rebre de Pere de Prat Serrador, batlle de Sant Cristòfol de Lliçà i persona encarregada de recollir els censos dels senyors, sis lliures i tres quarteres pels censos cobrats a l’anomenada parròquia. A partir de l’anàlisi del document i del seu context històric, es parla de l’època, de la Corona d’Aragó, del feudalisme a Lliçà de Vall i de la nissaga dels Vilademany i dels Blanes.

A recepció també s’hi exposa un apeo del 1818, és a dir, el cadastre amb la relació de finques del terme de Lliçà de Vall i dels seus propietaris.

La primera planta mostra els documents referents a la comptabilitat, llibres d’actes del ple o el cementiri, i a la segona, els referents a l’activitat industrial, construccions, educació o entitats. “En cada planta s’exposen sempre els documents més antics”, especifica Busto.

Per celebrar el 20è aniversari també es preveu publicar un llibre amb un recull de fotos, plànols i documents de la història del municipi que es conserven a l’Arxiu. A més, per la diada de l’Onze de Setembre es vol preparar un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, tant difunts com exiliats i empresonats, en un intent de recuperar la memòria històrica.
Segons ha explicat Busto, un altre projecte és la preparació d’una exposició amb documentació privada de les cases del municipi. “Són cases importants i d’aquesta manera es podria donar a conèixer el que té cadascú a casa seva”, detalla la responsable de l’arxiu municipal de Lliçà de Vall.

NOU ESPAI DE L’ARXIU A LA WEB

L’Ajuntament ha obert el nou espai sobre l’Arxiu Municipal a la web amb l’objectiu de difondre la documentació que s’hi conserva, intentant que sigui útil i visual per a tots els veïns. Tothom qui vulgui ja pot consultar la descripció de cada fons i el corresponent quadre de classificació dels fons municipals, a més de l’apartat destinat a la presentació de documents de l’arxiu, com el pergamí de 1413.

Els ciutadans o investigadors poden sol·licitar la consulta de documents mitjançant els impresos que hi ha a l’apartat corresponent.

L’Arxiu Municipal fa 20 anys que està situat a la tercera planta de l’ajuntament, des d’on aplega, conserva i difon els fons documentals generats per la mateixa administració, i recull els testimonis documentals que els ciutadans o entitats locals cedeixin o donin.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't