Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Lliçà de Vall reforma els pous de glaç per fer-los més accessibles

Amb l’objectiu de millorar la seva accessibilitat i fer-los visitables, l’Ajuntament de Lliçà de Vall ha acabat aquests dies les obres de rehabilitació dels pous de glaç de Can Gurri.

  • El 9 Nou
  • 30/10/2015 | 19:00

L’estrena de la reforma coincidirà amb la celebració, aquest cap de setmana, de la cinquena edició de la Festa del Glaç.

La rehabilitació més rellevant, segons ha explicat Jaume Monteis, regidor d’Urbanisme i Patrimoni Històric, s’ha fet al pou cobert, el que encara manté la cúpula. S’han canviat les reixes que hi havia per unes portes, i entre aquestes s’ha col·locat una passarel·la metàl·lica que creua el pou i permet veure’n tant el fons com la cúpula, després d’instal·lar-hi il·luminació. “Fins ara, els visitants només podien treure el cap per la reixa i no es veia gairebé res, tot era molt fosc”, explica el regidor. A més, també s’hi ha fet una neteja de totes les herbes que hi havia a les parets i a la cúpula, i s’han reparat les esquerdes. A l’exterior n’hi havia una en un mur de reforç i al contrafort. Aquest pou fa uns 7 o 8 metres de diàmetre, i uns 10 o 12 de fons.

L’actuació en el segon pou, el que està al descobert, ha consistit en la col·locació d’una barana de fusta i una xarxa de niló per evitar caigudes al seu interior. La barana està inclinada cap enfora per impedir que la puguin escalar. A més, s’ha instal·lat una tanca de protecció per separar l’entorn dels pous del desnivell que hi ha al costat i que dóna al bosc. Aquesta barana també és de fusta perquè quedi més integrada en el paisatge rural.

Aquesta rehabilitació permet fer les visites molt més accessibles amb l’objectiu d’entendre quina funció feien en el passat aquestes construccions i com s’hi emmagatzemava el gel. “Després de molts anys d’estar mig abandonats, està molt bé tenir-los ara tan accessibles”, comenta el regidor.

CONDICIONAMENT DE L’EXTERIOR

A les rehabilitacions dels pous s’hi ha de sumar les tasques de condicionament del seu entorn, on hi ha un bosc d’alzines. “S’ha arranjat, s’ha netejat i s’ha il·luminat”. Igual que en la il·luminació interior, s’han utilitzat llums tipus LED que funcionen amb plaques solars. A l’exterior, concretament, s’hi han col·locat dues faroles. D’aquesta manera, l’Ajuntament s’ha estalviat haver de portar una línia elèctrica fins a la zona.

COMENTARIS

LA PREGUNTA

És positiu que s’hagi reunit la taula de diàleg?

En aquesta enquesta han votat 350 persones.
 

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.