La cultura popular i festiva, en gairebé totes les seves expressions, s’ha convertit aquests mesos en la protagonista de Llinars de la mà de la colla Gegantera La Patufa, que celebra el 10è aniversari. Fa uns dies es presentava als jardins del Castell Nou el llibre Llinars és festa! amb textos d’Arnau Guardi, cap de colla de La Patufa, que recull les músiques i els elements festius de Llinars.
Marc Viamonte ha fet el disseny, la maquetació i la fotografia de la portada, que recull parts de diferents figures. En la presentació l’alcalde, Martí Pujol, va dir que “la festa popular d’un lloc, d’un país, és el que ens fa com som”.
Guardi creu que “a Llinars hi ha poca documentació” i que “perquè la festa es pugui conservar ha d’estar plasmada en un text”. D’aquí va sorgir el llibre, que comença detallant el cicle festiu de cultura popular i tradicional. Repassa la història de Blaus i Vermells, les colles que des de 1991 són les protagonistes de la festa major.
També fa una ullada a l’actual model de festa. La part central són els balls populars i la imatgeria festiva. La història, la festa, els elements, vestuari i activitats del Ball de gitanes, del qual es té constància escrita ja el 1818, Diables la Piula, Esbart Dansaire, Trabucaires, Colla Gegantera La Patufa i Ball de Bastons, amb fotografies del vestuari i actuacions. S’hi poden trobar els gegants vells i nous, La Patufa, els capgrossos, el corb Borni, el Canó, el Gegant Boig, l’Isard, la Mulassa, els gegantons i els senyors de Nadal.
CD amb músiques
El llibre inclou un CD amb algunes de les músiques que acompanyen diversos elements festius, amb 25 peces per a flabiol, gralles o banda. El patrimoni musical és ric, amb fins a 16 músiques pròpies, amb composicions com les de Xavi Tella, Mateu Aregay o Pol Ducable, Jaume Aguza, Àlex Rojas, Jaume Cuartero. Dues de les músiques del CD són el Ball de plaça i Marxa del ball de bastons, dues composicions pròpies del ball popular de Llinars del segle XIX, recuperades el 2017.
A l’Espai d’Art es pot visitar, fins a finals de juny, l’exposició “Llinatge. La Casa de la festa”, una exposició dels elements festius, balls populars i tot el cicle festiu de cultura popular i tradicional, informa Joan B. Mauri.
{{ comment.text }}