Mariano Pagès ha decidit repetir l’experiència, però en una altra zona, el Montnegre-Corredor, amb una seixantena d’edificacions. Per poder acabar de portar a terme el treball, el fotògraf de Santa Maria de Palautordera ha obert una campanya de micromecenatge a Verkami, que ja porta recollits més de 1.500 euros dels 1.800 que demanava.
La zona per on es mou en aquest nou treball, que culminarà també amb un llibre i una exposició, inclou diversos municipis del Vallès Oriental com Llinars, Vilalba Sasserra, Vallgorguina i, sobretot, Sant Celoni, a més d’altres del Maresme i la Selva. La tècnica i l’estil és el mateix, amb unes imatges on el patrimoni és el protagonista i els estels, el fil conductor. Totes les fotografies, Pagès les realitza durant la nit, sovint en condicions de foscor total. En aquest cas, però, a diferencia del Montseny, s’ha trobat que és molt fosc, amb zones moltes frondoses, i en què era difícil veure les estrelles. “És tot més laberíntic i ha estat més complicat”, comenta el fotògraf. En algunes ocasions també ha hagut de demanar als ajuntaments que apaguin els llums del carrer per generar la seva “desitjada situació de foscor total”. Durant el temps en què realitza la fotografia, Pagès il·lumina l’edifici amb la llanterna, cops de flaix o espelmes segons cada cas. Mentrestant, la rotació del planeta es manifesta deixant l’empremta que inscriuen els estels sobre el sensor de la càmera. El fotògraf ressalta especialment que les imatges “no són fotomuntatges”.
Per tant, tot aquest patrimoni religiós, arquitectònic i cultural, d’estils com el romànic, el gòtic tardà i el neoclàssic, és l’eix del treball, i és representat amb un caire artístic i amb marcats contrastos de temps, velocitat, foscor i lluminositat.
LLIBRE I EXPOSICIÓ
El treball culminarà amb un llibre que recollirà les fotografies, amb textos en català i en castellà. “Després de la positiva experiència al Montseny, puc afirmar que el projecte té com a objectiu generar un llibre d’excel·lent qualitat, enquadernació i acabats, a més de ser un material que convida a revalorar i reflexionar sobre el nostre patrimoni, la nostra identitat i història, tot des d’una atmosfera onírica, estètica i visual”. El pròleg del llibre l’ha fet Josep Maria Abril, historiador de la Rectoria Vella i del Centre de Documentació del Parc del Montnegre i Corredor. A més del llibre, es farà una exposició fotogràfica itinerant, que s’exhibirà en diverses sales dels municipis que formen part del Parc, i es faran presentacions a Cardedeu i Santa Maria de Palautordera.
{{ comment.text }}