EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Milions d’anys en un sol lloc

Les coves del Toll acumulen restes de presència humana i animal des de la prehistòria

El parc prehistòric de les Coves del Toll, situat al costat de la carretera entre Moià i Collsuspina, és un emblema pel que fa a patrimoni natural i cultural. El conjunt el formen la Cova del Toll, la Cova de les Toixoneres, la Surgència i la Cova Morta, a part d’un ric entorn de cinc hectàrees de bosc. En el que es considera un dels conjunts càrstics més bells de la Península s’hi han trobat, a més a més, restes de presència humana des del Paleolític Mitjà fins a l’Edat del Bronze, amb un nombre considerable d’enterraments i altres materials del Neolític.

Una de les particularitats més interessants és que les coves en si són un enorme fòssil d’escull coralí, vestigis d’un mar interior que es va assecar fa 38 milions anys. En la textura i la sinuositat de la paret s’hi poden observar perfectament les formes del corall, perquè, de fet, quan el visitant entra a l’interior ho està fent a dins del propi fòssil. L’acció del riu subterrani que travessa l’espai ha anat erosionant les parets i ha format les cavitats, entre les quals les galeries per on es transita a dia d’avui.

Tant l’interior de la cova com la roca calcària de l’exterior formen part d’un jaciment paleontològic i arqueològic que al llarg dels anys ha estat escenari de campanyes i campanyes d’excavacions. La cova del Toll (de més d’un quilòmetre del qual 200 metres són visitables) s’ha excavat tota, però des de fa anys el jaciment està situat a l’inici de la boca sud, el que es correspon amb l’entrada durant la prehistòria. És per això que tots els descobriments més recents se circumscriuen a aquesta zona, com ara restes de més de 200 exemplars d’ós de les cavernes i altres animals. A Toixoneres, la cova més petita, situada a pocs metres de la del Toll, el 2016 s’hi va localitzar un infant Neandertal d’uns 4 anys que va habitar l’indret en fa més de 50.000. Se’l va batejar com “el nen de Moià”, i va ser la primera vegada que es trobaven restes d’un homínid al jaciment de Toixoneres. Les excavacions arqueològiques i paleontològiques fetes a tot el conjunt han convertit aquest indret del Moianès en referent mundial en l’estudi dels primers pobladors del nostre territori, així com de la fauna amb què coexistien.

La importància de les coves del Toll recau també en els vestigis d’animals que atresoren. Es tracta d’un dels punts més rics d’Europa, sobretot pel que fa a l’Edat de Gel. S’hi han trobat restes fòssils de fins a 35 espècies diferents de mamífers, com l’ós, el lleó i la hiena, a l’interior de les cavernes, o el rinoceront i el cavall a l’exterior. Tot això explica que es considerin també les coves un “palau de la fauna del Quaternari”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 185 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't