Mor als 71 anys el ninotaire Fer, de Mollet

El Museu Abelló va inaugurar al gener una mostra que repassa la seva trajectòria professional i que es pot veure fins al 4 d’octubre

El dibuixant José Antonio Fernández, de Mollet, ha mort aquest dilluns als 71 anys. Conegut popularment com Fer, ha estat un dels noms imprescindibles de l’humor català contemporani. El diari El Punt Avui, on publicava cada dia una vinyeta des de 1987, ha donat a conèixer aquest dilluns la seva mort.

De fet, aquest dilluns encara s’ha publicat una vinyeta de Fer dedicada a l’inici del curs escolar. Fer també havia estat director de la revista El Jueves i col·laborava amb el setmanari El Temps.

El Museu Abelló, de Mollet, li va dedicar al gener una exposició antològica titulada ‘Fer, l’humor amable’ que es pot veure encara fins al 4 d’octubre a les instal·lacions del Museu.

Fer havia nascut l’any 1949 a Mansilla de las Mulas, a la província de Lleó. De petit, va anar a viure a Mollet juntament amb els seus pares i germans. Va ser un dels impulsors del premi internacional d’humor Gat Perich i ha rebut la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca com a dibuixant però també per la seva significació en el camp de la docència i la difusió dels valors democràtics i cívics des d’una estreta vinculació amb el teixit cultural i l’activisme social del país.

Els seus inicis com a dibuixant va ser a la revista Matarratos, el 1969, i després a En Patufet, Oriflama i al diari La Prensa. Va formar part de la revista El Papus, de la qual en va ser director entre 1977 i 1978, i el 1981 va començar a dibuixar a El Jueves. Una de les seves sèries més exitoses en aquesta publicació va ser “Puti-club”. Una altra sèrie memorable és “Historias fermosas”, que va començar el 1972 i traslladava l’actualitat que la censura no permetia dibuixar al passat medieval.

El 1987 va substituir Cesc en la vinyeta del diari Avui. A més, ha dibuixat en un gran nombre de publicacions, des de Don Balón a Illegal Times, i ha sovintejat la televisió i la ràdio.

Fer, però, sempre ha mantingut el vincle amb Mollet, col·laborant en la premsa del municipi, sempre amb el campanar de l’església de Sant Vicenç com a referent. L’Ajuntament ha expressat el condol per la seva mort.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 119 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't