Santamaria es trobava en el seu restaurant de Singapur, Santi, i podria haver patit un atac de cor o una embòlia, segons informa l’Agència Catalana de Notícies.
Santamaria va néixer el 1957 i va obrir Can Fabes (originàriament, El Racó de Can Fabes) el 1981. Des de llavors ha arribat a acumular tres estrelles Michelin en aquest restaurant i quatre més en altres establiments.
UNA LLARGA TRAJECTÒRIA
Nascut, el 26 de juliol del 1957, Santamaria portava una llarga trajectòria en el món de la cuina. L’any 1981, va obrir el seu conegut restaurant El Racó de Can Fabes amb la seva dona Àngels i set anys més tard aconseguia la primera estrella Michelin.
A continuació, Santamaria va obrir altres restaurants a Barcelona, a l’Hesperia Tower, Madrid i Singapur.
Santamaria era autor, entre altres publicacions, del llibre ‘La cocina al desnudo’, que va ser distingit amb el Premio de Hoy. Va ser un llibre, també, que va obrir una forta polèmica en el món de la cuina quan el propietari d’El Racó de Can Fabes va carregar contra altres companys de professió per utilitzar ingredients no del tot naturals per fer les seves creacions i creia que la cuina tradicional s’estava perdent. En cocnret, va anomenar aquest tipus de cuina ‘cuina molecular’ o ‘tecnoemocional’. El mateix any, Santamaria obria el seu primer restaurant fora de l’Estat, Ossiano, a l’Atlantis the Palm a l’illa rtificial The Palm, a la costa de Dubai.
Fa dos anys, al 2009, la Guia Michelin va distingir el cuiner amb un total de set estrelles -tres a Can Fabes, dues al Santceloni, una a l’Evo i una al Tierra-. És el màxim nombre d’estrelles mai atorgat a un xef espanyol.
A Barcelona, també tenia el restaurant Evo, a l’hotel Hesperia Tower, i el Tierra, al Valdepalacios Hotel, a Madrid. Santamaria també havia col·laborat amb TV3 i des del 2001 escrivia al ‘Magazine’ de ‘La Vanguardia’.
Junt amb Santamaria, altres tres cuiners catalans tenen tres estrelles Michelin als seus restaurants. Són Ferran Adrià, amb El Bulli de Roses; Joan Roca, amb El Celler de Can Roca de Girona i Carme Ruscalleda, propietària del restaurant Sant Pau.
Santamaria va ser el primer cuiner català a assolir una d’aquestes prestigioses distincions.
PENDENTS DE LA REPATRIACIÓ DEL COS
El cadàver del reconegut xef català ha estat traslladat a l’Hospital General d’aquesta illa Estat del sud-est Asiàtic, on estarà fins que sigui enviat a Espanya.
Santamaria, propietari d’un luxós restaurant ubicat a la zona de Marina Bay de Singapur, ha mort cap a les 20:30 hora local (12:30 GMT), i ha estat un dels seus treballadors qui ha comunicat el decés a les autoritats locals i a l’Ambaixada d’Espanya. Fonts diplomàtiques han dit també que, en principi, i a l’espera de les proves mèdiques, ha mort per causes naturals. Podria haver patit un atac de cor o una embòlia
L’Ambaixada d’Espanya ha informat que han iniciat les gestions per repatriar el cadàver de Santamaria, de 53 anys, a Catalunya.
Pel que sembla, Santi Santamaria era al país asiàtic visitant un restaurant de la seva propietat que dirigeix la seva filla.