Els artistes Nathalie Rey (París, 1976) i Enric Maurí (Cardedeu, 1957), tots dos residents a Roca Umbert de Granollers, presenten “Atlantis” al Centre de Lectura de Reus, després d’haver guanyat el primer accèssit de la convocatòria de projectes artístics de la fundació Reddis.
“Atlantis” va ser elaborat durant la pandèmia, “a partir de l’observació dels canvis que ha comportat en diferents aspectes de la vida, des del punt de vista eco-social, polític, econòmic i de pensament”, expliquen els dos artistes. Aquesta reflexió crítica l’articulen a partir d’una instal·lació concebuda a quatre mans, amb la mirada des de Barcelona, ciutat de Rey, i des de la percepció de la situació a Cardedeu, al camp, de Maurí.
El fet de reflexionar sobre el concepte “l’espai urbà” en confinament els ha permès observar com la natura tornava a conquerir l’espai urbanitzat i el planeta es regenerava. Viure escenes com les places i els carrers buits, establiments i equipaments tancats, carreteres pràcticament sense vehicles, estacions de tren sense moviment… els ha fet adonar que “tot i seguit de senyalitzacions i maneres de fer queien en l’absurd”.
Aquesta “situació insòlita” els ha possibilitat comprovar com és de nociva l’activitat de l’ésser humà per al planeta, i ha donat peu a una sèrie d’obres que reflexionen sobre com habitem el món i sobre fets, conjuntures, atmosferes, contradiccions, precarietats, absurditats… esdevinguts durant la pandèmia.
Així, en els treballs dels dos artistes apareix “una mirada sobre nous fenòmens, noves coses que han comportat interaccions inèdites i sorprenents”. A partir de la idea de la transformació conceptual de la cultura sorgida del fenomen del coronavirus, i de la idea d’un canvi de civilització apareix el concepte d’atlantis, l’illa llegendària de l’oceà Atlàntic que les fonts literàries situen a l’oest de l’estret de Gibraltar.
{{ comment.text }}