Paisatge amb capelles

Fins al 24 de febrer encara es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament l’exposició fotogràfica “Les capelles de muralla”, de l’Arxiu Municipal de Granollers.

El 9 Nou
01/02/2015

Les 14 fotografies seleccionades són les més antigues que es tenen de les capelles de la ciutat i daten des de finals del segle XIX fins l’any 1950. Les imatges il·lustren com eren les capelles que hi havia als antics portals de la muralla de la ciutat, i procedeixen dels fons Tomàs Torrabadella, Joan Font, Joan Guàrdia i de la col·lecció de l’Ajuntament de Granollers, amb imatges de Lucien Roisin i d’autors desconeguts.

La vila medieval de Granollers estava encerclada per una muralla construïda al segle XIV i refeta, en part, al segle XVI, de la qual encara es conserva bona part dels murs. Comprenia l’actual nucli històric de la ciutat: al nord amb el carrer Travesseres i Espí i Grau; a l’est, el carrer Anselm Clavé; al sud, el carrer Nou, i a l’oest, el carrer Sant Jaume. Aquesta muralla tenia cinc portals d’accés: els de Bell-lloc, de la Roca, de Barcelona, de Caldes i de Corró, sobre els quals es van construir les capelles, al segle XVI, dedicades a l’advocació d’un sant o una santa. La devoció per aquests sants va ser tan gran que els portals van perdre la seva denominació original a favor del nom del sant, i van originar els sants de barri, durant els quals es feien festes molt celebrades. Al portal de Bell-lloc, per exemple, hi havia la capella de Sant Roc, a l’inici del carrer del mateix nom i a l’alçada del corredor de Santa Esperança, de la qual actualment no en queda cap vestigi. Una altra capella també ja desapareguda és la de Sant Cristòfol, que es trobava al portal de Barcelona, que enllaçava Granollers amb la ciutat comtal a través del Camí Ral.

D’altra banda, al portal de la Roca, hi havia la capella de Santa Esperança, que avui dia encara es conserva reedificada sobre el corredor lateral. També es va refer al lateral dret del carrer, el 1939, la capella dels Sants Metges, al carrer de Corró a l’alçada de Congost. Va ser l’última capella que es va mantenir en el lloc original fins al segle XX.

Aquesta exposició es complementa amb les imatges que els ciutadans aporten sobre el tema de la mostra. Aquestes fotos, juntament amb d’altres, es poden veure a la pantalla instal·lada a l’inici de l’exposició.

Com a activitat complementària també es va fer una tertúlia a l’Arxiu que va estar protagonitzada per Montserrat Sol Prades i Carme Pujadas Oliva, que havien estat sagristanes de la capella de Santa Esperança. Com és habitual en cada tertúlia, les veus dels testimonis van ser enregistrades per incorporar-se als fons orals de l’Arxiu Municipal de Granollers perquè es puguin consultar.

MÉS DE 4.000 VISITES ELS DIES DE NADAL

Durant els caps de setmana de Nadal i Reis, aquesta mostra fotogràfica va ser visitada per 4.364 persones. Aquestes són les visites comptabilitzades a l’Ajuntament durant els dies 13, 14, 20, 21, 27 i 28 de desembre, i 3 i 4 de gener, les vuit jornades d’obertura al públic amb motiu de les festes nadalenques.

D’aquestes, la jornada amb més visites va ser la del 20 de desembre, amb 854 persones, i la del 13 de desembre, amb 844. Durant la resta, hi va haver un mínim de 311 i un màxim de 637 al dia, amb una mitjana de més de 440 visites diàries.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 83 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't