Palautordera recupera el seu himne, ‘Amunt els cors’

Titulat Amunt els cors, va sonar el 8 de setembre passat en el marc del 28è Cicle de Música Catalana

Tots els municipis són coneguts per alguna cosa que els fa únics i diferents dels altres: una plaça, un carrer, un edifici emblemàtic, una figura històrica rellevant… Però molt pocs per tenir un himne. Aquest tret distintiu, més propi dels estats o les nacions, és el que caracteritza el poble de Santa Maria de Palautordera, malgrat que molts dels seus habitants ho desconeixen, informa Marc Garcia.

L’himne, titulat Amunt els cors, va sonar el 8 de setembre passat en el marc del 28è Cicle de Música Catalana del municipi. El va interpretar la Coral de Veus Mixtes del Montseny, el Cor de Cambra de Palautordera i el Cor Montsing, i feia 11 anys que no es cantava públicament.

Es tracta d’un poema amb melodia semblant a una sardana, fet per Isidre Garriga, que en va escriure la lletra, i Jordi Moraleda, que va compondre la música. La peça es va interpretar per primera vegada el 9 d’octubre de 1983 a la festa major de l’Aplec del Remei. Uns mesos més tard, el dissabte 28 de gener de 1984, August Pañella va dirigir el Grup de Cantaires de Palau, encarregat de cantar novament la cançó, en aquest cas en la inauguració del Centre Cívic Mestre Salvador Fàbregas.

Tot i això, després d’aquest moment la melodia va quedar en l’oblit fins que la Coral Lliri Blanc la va recuperar el 2013. Aquest any, en el ja tradicional Cicle de Música Catalana, s’ha pogut tornar a cantar perquè l’entitat cultural Frederica Montseny n’ha recuperat els documents oficials.

Eduard Claver, membre de l’associació, recorda que l’any 1982 l’Ajuntament va convocar un concurs públic amb l’objectiu d’aconseguir que Palautordera fos un dels pocs pobles catalans a tenir un himne. La lletra guanyadora va ser Amunt els cors. De fet, fa pocs mesos que Claver va descobrir que en un ple d’aquell mateix any el consistori va arribar a pagar 100.000 pessetes per fer còpies de l’himne. Ara no volen que la melodia es torni a oblidar. “Volem que es canti com a mínim un cop l’any. Així segur que no es perdrà”, afirma.

De fet, per evitar-ho, Claver avança que el Ball de Gitanes de Palautordera, que se celebrarà el pròxim mes de febrer, començarà amb aquesta cançó per a inaugurar la jornada.

Amb tot això, Claver veu l’himne com un “símbol d’identitat” que reforça el sentiment de pertinença dels veïns i veïnes de Santa Maria de Palautordera. Segons ell, el dret a tenir un himne no només pertany als països, sinó que “també els pobles tenen elements d’identificació per a una comunitat de persones”.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 502 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't