Per fer aquest documental, Agustí Corominas explica que ha partit del llenguatge cinematogràfic i videogràfic per fer un recorregut no estrictament històric, sinó introduint altres elements. “Tot plegat, però, s’explica amb una estructura narrativa única, en què la història va avançant a mesura que es van interrelacionant els diferents aspectes”.
El cineasta granollerí ha treballat amb tres línies argumentals, començant per la història; passant pel com i pel perquè de les representacions i acabant amb la relació entre l’evolució dels Pastorets amb la del mateix Hospital. Aquesta representació nadalenca té l’origen precisament, segons recorda el doctor Germà Morlans, en la inauguració del Centre Geriàtric, que va comportar també poder disposar d’una sala d’actes.
“També hem volgut, sense perdre la singularitat dels Pastorets, donar-li una visió més àmplia”, ha comentat Corominas. D’aquesta manera, el documental inclou una entrevista al fill de Josep Maria Folch i Torras, Ramon Folch i Camarassa, en què explica diversos aspectes de l’obra que va escriure el seu pare. També s’han entrevistat altres personatges relacionats amb l’Hospital, com el director del diari Ara Carles Capdevila, o l’alcalde de Granollers Josep Mayoral, com a president de la Fundació Hospital Asil de Granollers. Al seu costat apareixen 15 protagonistes de les representacions dels Pastorets en què expliquen les seves vivències i visions. És el cas, per exemple, de Germà Morlans i també d’Eulàlia Guix, Pilar Ruera o Marina Molins.
En la realització del documental, el director s’ha valgut molt de l’arxiu del propi hospital, que té documentada fotogràficament des de la primera actuació, però també de l’Arxiu Municipal i l’Hemeroteca de Granollers. “Hem treballat amb una pel·lícula ja coneguda que es conserva a l’Arxiu sobre la primera pedra de l’Hospital de Granollers”, ha explicat Corominas. “Amb tot això hem anat lligant els fils argumentals sense perdre la visió de conjunt i donant-li més agilitat al treball”. Corominas ha assegurat que ha intentat respectar en tot moment el llenguatge teatral.
MÉS DE 500 PARTICIPANTS EN 30 ANYS
En les representacions que s’han fet durant aquests 30 anys, tenint en compte que es van deixar de fer durant set anys entre 1997 i 2004, hi han participat 520 persones, entre els actors de l’Hospital i els membres de la coral, que s’hi va incorporar a partir de la segona edició. Cada any, entre actors, fúries, cantaires i col·laboradors hi participen més de 100 persones, procedents dels diferents estaments, des de gerents fins a metges, infermeres, personals d’administració o de manteniment. També sempre han tingut el suport de la comunitat Vedruna. Els que han actuat en totes les representacions, segons Morlans, són Emilio León, Josep Ignasi Pascual i l’hermana Enriqueta Matabosch.
Les primeres representacions de Pastorets s’havien de fer el desembre de 1984, abans de Nadal, però a causa de la gran nevada es van traslladar als dies 12 i 13 de gener. Morlans, que formava part del grup que va impulsar els Pastorets junt amb Josep Mercader, Pilar Ruera, Marina Molins i Consol Fusté, entre altres, recorda que eren 27 actors incloent les fúries, més una dotzena de col·laboradors. El vestuari els hi va deixar el grup Rebrot de Sant Celoni, i el nen Jesús, a causa de la neu, finalment va ser un nino. “A partir de 1985, però, els nens Jesús sempre han estat fills dels treballadors de la casa”, explica Morlans. El primer va ser el seu fill Ferran.
El 1994, coincidint amb el desè aniversari, van fer una obra especial amb la participació de tots els nens que havien fet de nen Jesús durant aquells anys. En aquella ocasió van fer de patges en l’escena de l’adoració dels Reis.
Morlans també destaca que el 1995 va ser l’únic any en què, per falta d’actors de l’Hospital se’n van agafar també de fora, especialment familiars dels treballadors. A partir del 1997 es van deixar de fer fins que es van reprendre el 2004, amb la creació de l’Observatori de la Salut Doctor Carles Vallbona. El 2009 es van estrenar decorats fets pels germans Castells.
{{ comment.text }}