Relat d’una història col·lectiva

Una història granollerina, el llibre escrit per Diego Sola i il·lustrat per Pau Farell que recull 2.000 anys d’història de Granollers, ja és una realitat.

El 9 Nou
15/01/2015

Divendres al vespre, els mecenes que van participar en el micromecenatge a través de Verkami d’aquest projecte impulsat per l’associació cultural Semproniana van poder recollir el volum en l’acte que es va celebrar al Casino de Granollers i que va servir també per la presentació oficial del llibre, el títol del qual va ser lloat per l’historiador Jaume Dantí, autor del pròleg. “És un títol molt ben trobat, perquè parla d’una història, sense pretensió de fer la història de Granollers. Així ens trobem amb la lectura de la història de la ciutat en la mesura del possible, sense la pretensió de l’exhaustivitat”. Tot i així, aconsegueix explicar des de la prehistòria fins al present, “tocant aspectes de tots aquests períodes amb una diversitat temàtica i amb un gran i magnífic esforç de síntesi”, i constituint una bona història local, “plantejada com una manera de fer avançar la història general”.

Per a l’historiador és molt important la voluntat divulgadora que té el llibre. “Cap feina té sentit si no té una repercussió per la gent, i aquesta obra té un objectiu de divulgació que és molt evident sobretot amb les il·lustracions i les diverses reproduccions, sense treure-li el rigor científic a la història”. Segons Dantí, és difícil “trobar l’equilibri entre el rigor de la història acadèmica i la voluntat i la capacitat de divulgació, però aquest llibre ho aconsegueix”.

L’autor, Diego Sola, també va destacar precisament la voluntat de donar a la ciutat una història divulgativa en poques pàgines. “El llibre reuneix més de 2.000 anys de vida col·lectiva, des dels primers pobladors del vall del Congost fins al 1992, amb Granollers com a subseu olímpica. Entremig hi ha una segle XVI esplendorós per la ciutat amb la construcció de la Porxada i també moments de drama col·lectiu, amb la dictadura, el bombardeig del 1938 o l’entrada dels nacionals. Són diferents moments, alegres i tristos, que configuren la vida col·lectiva d’una ciutat”. Aquestes històries, Sola les havia publicat durant uns anys al Nació Digital en una secció fixa.

Dantí també va destacar que l’autor deixava clar el coneixement de la història pròpia, que contribueix a crear la identitat de poble i de país.

Per a l’il·lustrador Pau Farell, participar en aquest projecte va ser “una gran repte”. Al final, però, va assegurar haver gaudit molt del procés. “M’he sentit com el primer lector del llibre, que ha imaginat el que explicava plasmant-ho en una imatge divulgativa i sintètica”. Farell va destacar l’ajuda que ha tingut en tot moment de l’autor. “Ha sigut un viatge bonic i emocionant que m’ha permès conèixer coses de la meva ciutat que desconeixia a través d’un relat molt personal”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't