Restaurat el retaule renaixentista de l’església de Vallcàrquera, a Figaró

S’ha fixat la capa de policromia de cadascuna de les 10 taules dedicades a sant Pere

La setmana passada van acabar els treballs de restauració del retaule de l’església de Vallcàrquera, l’antiga parròquia de Figaró situada a l’entrada de la vall del mateix nom. Moltes de les pintures que formen aquest retaule renaixentista dedicat a sant Pere, datades a finals del segle XVI, presentaven problemes d’aixecament de la pintura que eren evidents a simple vista.

Encarregada per l’associació Figaró Memorial, la feina l’han feta in situ durant cinc dies quatre especialistes de l’empresa Kreit, amb molts anys d’experiència en el sector de la restauració d’obres artístiques. Segons explica Claustre Augé, una de les professionals que hi ha treballat, el que ara han fet a Vallcàrquera ha consistit, sobretot, en la fixació de la capa de policromia de cadascuna de les deu taules que expliquen alguns dels episodis de la vida i miracles del sant més conegut de l’Església catòlica.

L’any 2007, el retaule de Vallcàrquera ja va ser tractat i restaurat de tots els danys que presentava al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, dependent de la Generalitat. Un cop arranjats els desperfectes, va tornar a Figaró i, durant gairebé quatre anys, va estar exposat a l’interior de l’església parroquial de Sant Rafel. Finalment, coincidint amb la celebració dels 200 anys del vot de poble de Figaró, l’any 2012 va ser retornat a l’església de Vallcàrquera, on, per evitar que la pintura es tornés a clivellar fàcilment, van col·locar uns aparells per reduir l’excessiva humitat de l’interior.

En opinió de Claustre Augé, “la restauració que ara s’hi ha fet es deu als problemes derivats de la contracció de la fusta que serveix de base a les pintures. Amb els canvis d’humitat pot passar que els taulons de fusta i l’estopa que les uneix es moguin i, a conseqüència d’això, provoquin un aixecament de la pintura. Per això, a més de netejar i treure la pols de totes les peces, la nostra feina principal ha consistit a fixar de nou la capa de policromia”.

Les expertes de l’empresa Kreit creuen que amb un manteniment senzill que es podria fer cada dos o tres anys, el retaule de Vallcàrquera podria continuar sent durant molts anys l’element artístic principal de l’església i una de les més preuades peces patrimonials del poble de Figaró.

Segons es diu al llibre De Vallcàrquera a Figaró. El retaule de sant Pere, editat per Figaró Memorial l’any 2023, el retaule és un moble de dimensions modestes, 5 metres d’alçada per 4 d’amplada, que està encastat en el fons de l’església, just darrere de l’altar actual. El retaule té tres parts: la central i dues de laterals, que estan una mica inclinades cap enfora pels extrems.

Deu moments de la vida de Sant Pere

En les 10 taules dedicades a sant Pere s’expliquen 10 moments de la vida del popular apòstol. A la part central del retaule es poden veure alguns dels episodis més coneguts de la seva vida i miracles com el Quo vadis domine?, Pere caminant sobre les aigües i La crucifixió de l’apòstol.

En canvi, en pintures més grans i més treballades, als laterals hi ha un total de sis escenes no tan vistes, com El guariment del paralític, La predicació de sant Pere, El tribut del temple, La donació del bastó de sant Pere a sant Marçal, L’entrega de les claus a sant Pere per part de Jesús o La curació d’Enees.

Han passat una dotzena d’anys des que es va poder veure la primera restauració del conjunt artístic. Ara, per la festa dels sants Patrons, que se celebrarà el proper dilluns 8 d’abril, serà un bon moment per tornar a veure el retaule renaixentista de Vallcàrquera ben lluminós i en tot el seu esplendor.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't