Sant Pere comença la reforma de la Torre Roja per fer-la visitable

Una de les actuacions a la Torre Roja serà la restitució de l’escala de cargol originària per accedir al segon pis

Sant Pere de Vilamajor ha començat les obres de restauració de la Torre Roja, situada al costat de l’església i que fa les funcions de campanar. De les quatre empreses que van presentar-se a la licitació, l’Ajuntament va adjudicar les obres a Rehatec Obres i Restauracions per gairebé 304.000 euros, que disposa d’un termini de sis mesos per executar-les. La Diputació de Barcelona va redactar el projecte de les obres, que tenen per objecte la conservació, restauració, reparació i adequació de la Torre Roja per fer-la visitable.

Les obres tenen subvencions de la mateixa Diputació i de la Generalitat. El projecte preveu fer una rampa i una tarima exteriors de fusta per salvar el desnivell entre la plaça i la porta de la torre, que interiorment es perllonga a tota la planta baixa. Ara, a la primera planta s’hi arriba per una escala de pedra que presenta desperfectes i un traçat molt irregular. El projecte preveu folrar-la amb la mateixa fusta de la tarima exterior.

Per accedir a la segona planta es restituirà l’escala de cargol originària, substituint l’actual perimetral, construïda a meitat del segle XX i en molt mal estat. En aquesta segona planta es preveu la recuperació de tota l’alçada del cos superior a través del desmuntatge del forjat de perfils metàl·lics degradats substituint-los per una passarel·la de manteniment que permetrà la visió de les campanes i de l’interior de la volta esfèrica superior.

Al terra de la planta mirador es recuperarà el forat dels antics contrapesos del rellotge, amb la col·locació d’una relliga que permeti la visió de l’alçada global interior del campanar des de la planta baixa. Com a actuació prioritària es protegiran totes les obertures de la torre per evitar l’entrada d’aus a l’interior. Actualment, hi ha una cessió d’ús per part del bisbat de Terrassa a l’Ajuntament per un període prorrogable, des del 2010 fins al 2030.

Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949

La Torre Roja és una torre romànica d’estil llombard datada de l’inici del tercer quart del segle XI i reformada als segles XVII i XX, que formava part del desaparegut temple romànic. Va ser catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 1949. El seu nom prové de les pedres vermelloses de gres de Figaró.

La tradició historiogràfica local considera que la Torre Roja hauria tingut, originàriament, funcions militars com a torre de l’homenatge de l’antic palau i residència dels comtes de Barcelona. Una hipòtesi que també defensava la historiadora Mercè Aventín.

L’any 2014 es va fer una excavació arqueològica a la plaça de l’Església, que va permetre documentar els vestigis d’un mur i d’una tomba antropomorfa afectada pels fonaments de la Torre Roja. L’any 2015 es va fer la neteja de l’interior de la planta baixa del campanar de l’església, que va permetre documentar uns escadussers indicis del que podia haver estat l’acabat del nivell d’ús de la planta baixa de la Torre Roja.

LA PREGUNTA

Qui creieu que serà el nou president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 739 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't