Seixanta anys després que el notari i historiador Josep Maurí publiqués el tercer i darrer volum de la seva obra Història de la Garriga, i a proposta de l’Ajuntament, quatre especialistes de la població –l’arqueòleg Arnau Garcia i els historiadors Jaume Oliver, Jordi Llimargas i Elisenda Barbé– estan acabant de treballar en un nou llibre que, amb els coneixements i les investigacions actuals, posa al dia els estudis i les notes de Maurí, que fins ara han estat la base de la història garriguenca.
El llibre Història de la Garriga. Dels primers assentaments humans al segle XXI, està previst que surti en els primers mesos de l’any que ve. Serà de format DIN A4 i de tapa dura, seguint el mateix model d’una altra publicació municipal: Aviació i guerra a la Garriga, un llibre editat l’any 2009.
A diferència del treball de Maurí i de molts llibres d’història, l’estructura d’aquesta nova publicació de la Garriga no és cronològica, sinó que s’organitza per continguts temàtics, on els quatre autors van fent les seves aportacions. Els temes del llibre són: l’organització del terme de la Garriga, les formes d’assentament, les formes de treball, aigua termal i termalisme, crisis, violències i guerres, renda i fiscalitat, formes de sociabilitat fins a la societat de masses, demografia contemporània i un apartat que tracta de la Història de la Garriga vista per Josep Maurí i altres fonts per a l’estudi de la història local.
Aquest nou llibre, que l’Ajuntament inclou dins del projecte La Garriga rural, ha comptat amb la col·laboració d’altres investigadors que han redactat apartats concrets que s’aniran introduint al llarg dels capítols.
QUATRE CONFERÈNCIES
De moment s’han programat xerrades a Can Raspall –cada divendres a les 20h. fins al 12 de desembre– on cadascun dels autors explica alguna cosa sobre la seva aportació. Divendres va ser Arnau Garcia qui va parlar de la prehistòria i l’antiguitat a la Garriga. Aquest divendres serà Jaume Oliver qui farà una xerrada de títol provocador: “La priora Xixilona de la Garriga no va existir mai”. El divendres 5 de desembre, Jordi Llimargas parlarà de la Garriga de l’any 1700. I tancarà el cicle Elisenda Barbé, el divendres 12 de desembre, amb una conferència sobre el pas de poble rural a vila metropolitana.
{{ comment.text }}