Un passat de postal a Granollers

Tot i que Granollers no ha estat una vila turística preferent, existeixen diverses sèries de postals antigues de la ciutat que es poden datar del 1895 al 1935, i a través de les quals es van donar a conèixer a l’exterior les primeres vistes fotogràfiques de la ciutat.

El 9 Nou
30/09/2016
Granollers

Ara, algunes d’aquestes postals, les més antigues fins als anys 20, es presenten en l’exposició “Postals antigues de Granollers”, que es pot veure fins al 25 de novembre a la planta baixa de l’ajuntament de Granollers. L’activitat s’inclou dins les Jornades Europees del Patrimoni.

L’exposició només és una petita mostra de postals de Granollers, que ofereix imatges d’alguns dels indrets més coneguts de la ciutat, com la plaça de la Porxada, amb la visió insòlita d’uns quioscos en unes de les cantonades que ningú pot recordar haver-los vist. En altres postals es poden veure imatges de la plaça i l’església de Sant Esteve, totalment canviades amb arbres ja desapareguts i una església gòtica de la qual només queda en peu el campanar. També apareixen els carrers del centre com el Joan Prim i Francesc Macià, que formava part de la carretera de Barcelona a Vic, la plaça de la Corona, o el carrer Agustí Vinyamata sense asfaltar, anomenat en aquell moment Esteve Garrell.

Les fotografies recullen altres espais més llunyans com l’Estació de Granollers-Canovelles d’abans del 1929, també anomenada del Nord en referència a l’empresa ferroviària que la va construir, la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España. La línia anava des de Sant Martí de Provençals, a Barcelona, fins a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès. En altres postals apareix el riu Congost, amb l’antic pont de ferro de la carretera de Caldes de Montbui, i en altres es veuen vistes panoràmiques de la ciutat des de diversos punts com una imatge des del Campanar del 1924, o una altra des de la Font Verda, del 1925. A més, es poden veure espais ja desapareguts com els safarejos públics de Can Fortià, en una imatge del 1920. Aquest safareig estava situat a la cantonada del carrer del Rec i el carrer de Mare de Déu de Núria, i va funcionar fins l’any 1970.

Algunes de les fotografies són d’autors desconeguts, i altres de fotògrafs com Josep Boixadera. Aquestes postals van ser possibles gràcies als objectius d’alguns fotògrafs i editors forans. És el cas d’Adolf Zerkowitz, Amadeu Mauri, Àngel Toldrà Viazo, Climent Oliveró Torrens, Josep Thomas, Lucien Roisin i Oriol, a més de les impremtes granollerines Garrell i Jaume Joseph.

L’exposició de les fotografies es completa amb la projecció d’altres imatges del portal de l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Granollers.

POSTALS MOLT POPULARS

Les targetes postals, amb una imatge a l’anvers que podia ser una fotografia o un dibuix, i qualsevol tipus de missatge al revers, van tenir un èxit extraordinari des del final del segle XIX. Es van fer molt populars i van arribar a ser culte de col·leccionisme. Les poblacions que van tenir més postals eren les més turístiques, com Caldes de Montbui, Cardedeu i la Garriga, que van donar a conèixer els seus balnearis i el modernisme gràcies a les targetes postals, com un bon reclam publicitari.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 204 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't