Als 57 anys, mentre buidava el pis de la seva mare morta recentment, la farmacèutica catalana d’origen alemany Dory Sontheimer va trobar unes caixes de les quals no tenia notícia. Eren plenes de fotografies, documents, passaports i cartes que van revelar-li una tragèdia familiar que li havia estat ocultada: aquell dia Sontheimer, que havia estat educada com a catòlica, va descobrir que 36 membres de la seva família jueva havien estat exterminats pel nazisme i l’holocaust. Aquest és el punt de partida de Les 7 caixes, el documental codirigit pel granollerí Carles Canet i David Fontseca que s’estrena aquest dimarts a les 8 del vespre al cinema Edison de Granollers.
El documental, titulat com el llibre publicat el 2014 en què Sontheimer explica la seva extraordinària vivència, acompanya la protagonista en un viatge per diversos indrets del món redescobrint el seu passat familiar i localitzant i reunint parents desconeguts que el nazisme va voler exterminar. Quan Canet va descobrir el llibre, es va sentir immediatament seduït: “Em van parlar del llibre, l’endemà el vaig llegir en una sola nit i l’endemà estava esmorzant amb la Dory perquè vaig sentir la necessitat de conèixer-la”, explica. Allà va començar un projecte audiovisual, coproduït per Broadcaster Audiovisual Services (BAS) i TV3, que va portar els autors i protagonistes de Normandia a Friburg, de Boston a Londres i a Washington, de Catalunya al Canadà, a la República Txeca, Israel i l’Argentina, seguint la investigació de la Dory.
“El que és rellevant és que, 70 anys després de la barbàrie nazi, una sola dona aconsegueix revertir la diàspora dels jueus provocada pels nazis. La Dory es va proposar enfrontar-se al seu passat i anar reconstruint, peça a peça, tota la història de la família escampada pel món. Va localitzar i reunir molts familiars i encara avui n’estem trobant”, explica el realitzador, que sent que aquesta història encara no està acabada. “Hi ha alguns personatges amb històries tan increïbles que mereixerien un documental a banda.”
UN METRARTGE AFEGIT DE 40 MINUTS INÈDITS
Les 7 caixes es va estrenar fa dos anys a TV3 amb un muntatge de 55 minuts, i es va convertir en el Sense ficció de memòria històrica més vist. El públic del cinema Edison podrà veure, aquest dimarts, 40 minuts afegits que converteixen l’obra en un llargmetratge documental. “La gent, quan l’acabava de veure em deia que volia saber-ne més coses i tenia aquesta espineta clavada. Aleshores, el metratge addicional mostra material gravat a Boston, Washington i Londres, amb entrevistes a familiars clau, visites al Museu de l’Holocaust de la capital nord-americana, una xerrada a un institut de Gettysburgh, etc.” Precisament, el Museu de l’Holocaust centrarà en el documental una setmana temàtica a la primavera. L’obra de Carles Canet i David Fontseca es projectarà també als festivals de cinema documental de Boston, Buenos Aires i Praga.
Per tot plegat, el realitzador granollerí considera Les 7 caixes com una de les obres culminants de la seva carrera. “És del millor que he fet mai”, comenta Canet, que subratlla el paper fonamental de David Fontseca en el projecte. “Sense el seu talent, no hauria estat possible”, conclou.
{{ comment.text }}