El concurs premia el sommelier capaç de distingir un vi en una copa negra guiat només pel seu olfacte. La competició ha reunit una seixantena de professionals catalans que han tastat més de 40 vins. Al tast que ha decidit el pas a la final, només 16 participants han pogut esbrinar el vi de la copa negra i superar així l’examen que els portarà a la Final de ‘La Nariz de Oro’ que se celebrarà el juny a Madrid.
Aquest dimarts s’ha celebrat a Barcelona la XXI edició de ‘La Nariz de Oro’, que ha aplegat mig centenar de sommeliers que han tastat més de 40 vins. En el tast que ha decidit la final els participants han hagut d’identificar una mostra de les vinyes d’Azpilicueta a Alfaro (DO Rioja): un ‘Tempranillo 2010’, amb 8 mesos de bóta en roure francès.
A més, els professionals han participat en conferències impartides per Lionel Vigneron, enòleg de Bodegues Torres; Pilar García Granero, presidenta de CR DO Navarra; Clara Canals, enòloga de Cellers Azpilicueta; Rafael Vivanco, director tècnic de Dinastia Vivanco, i Emmanuel Dupont-Machet, National Brand Ambassador de Pernod Ricard Espanya.
Aquells sommeliers que han demostrat un olfacte privilegiat en identificar el vi ocult a la copa negra han estat els escollits per passar a la final. En total han estat 16 sommeliers: Xavier Bassa, de l’enoteca Pansa Blanca a Vilanova del Vallès (Barcelona), que a més ha estat proclamat millor sommelier de la convocatòria; Adrià Castells del restaurant Kosa Bistró, a Palafrugell; Anouk Boitiere del restaurant Caelis, a Barcelona; Carlos Puñet del restaurant Trattoria Cosi, a Masnou; Elisa Barroso de la vinoteca Vinacoteca (Vila Viniteca), a Barcelona; Enric Català de Taca de Vi, a Barcelona; Gemma Vera l’Hotel Princesa Sofia, a Barcelona; Ildefonso García de l’Hotel Bernat II, a Calella; Joan Manuel Jiménez de Celler de la Vila, a Canet de Mar; José Luis Sicília l’Hotel Princesa Sofia, a Barcelona; Josep Martí Galofre del restaurant Mas Pla, a Valldossera; Manel López del restaurant Kan Bakus, a Igualada; Mikel Sabrià del restaurant Moo, a Barcelona; Montserrat Pascual de Enoteca Divins, a Matorell (Barcelona); Rafael Blanc del restaurant La Terrassa del Museu, a Terrassa, i Ugo Moreno del restaurant Amen Corner, a Granollers.
Els millors vins
No només els sommeliers competeixen al concurs, també ho fan els vins. Cada any, tant els professionals que participen al concurs com el jurat que els qualifica, tasten a cegues múltiples vins que aspiren a convertir-se en els millors vins de l’Estat. En aquesta semifinal s’han tastat al voltant de 40 vins, d’entre els quals hi ha Loxarel MM GR BN 2007, de Bodegas Loxarel (DO Cava), Els Cutpatges de Mestres Rva Especial Brut, de Bodegas Mestres (DO Cava) i Roger Goulart Grand Cuvee GR 2007, de Bodegas Roger Goulart (Mont-ferrant) (DO Cava).
En la categoria de blancs destaca Fransola 2010, de Bodegas Torres (DO Penedès). En la categoria de negres amb més de 9 mesos de criança hi ha Furvus 2009, de Cellers Vinyes Domènech (Priorat) i en la categoria de dolços s’ha seleccionat Ivori Molt Dolç, de Cellers Alella Vinícola (Alella).