El futbol americà s’obre pas al Vallès Oriental

Els Panthers, els Scorpions i els Fènix sobreviuen a dificultats per trobar espai

Fa només uns dies, bona part de l’esport mundial tenia la mirada fixada a la Super Bowl, la gran final de la lliga de futbol americà: un esdeveniment que traspassa fronteres. A Catalunya, ja fa anys que aquest esport va aterrar-hi amb un èxit sense precedents durant l’època daurada dels Barcelona Dragons. Amb el temps, el futbol americà també s’ha anat forjant al Vallès Oriental i a hores d’ara hi ha en actiu tres clubs que demanen obrir pas després de dificultats per trobar espais on jugar i amb els deures d’engruixir les seves plantilles.

Dels tres clubs, només un –els Panthers de Lliçà de Vall– té un conjunt sènior disputant la principal lliga catalana de futbol americà. Els Scorpions de Bigues i Riells del Fai ja van néixer directament com a un club de futbol flag, la modalitat sense contacte del futbol americà. I els Fènix de Granollers, malgrat que havien tingut equips, es troben en plena campanya per intentar formar el primer conjunt de futbol flag després d’uns quants anys sense tenir-ne cap.

Els Panthers van néixer a Mollet, però la manca d’espais per jugar els va fer voltar durant unes temporades per diverses instal·lacions de la zona. “El club es va posar en contacte amb ajuntaments i finalment vam anar a Lliçà de Vall”, explica Marc Astier, que és l’entrenador principal dels Panthers. Entrenen cada setmana al camp de futbol municipal, on han de compartir espais amb el club de soccer, que ells n’hi diuen. “Com que el futbol americà som pocs, normalment quedem relegats a les últimes franges horàries del dia.”

Per convertir el camp de futbol en un autèntic terreny de joc de futbol americà, marquen les línies amb un esprai de guix que esborren quan acaben de jugar. I també improvisen les porteries amb dos tubs verticals que col·loquen sobre el travesser perquè quedi una estructura en forma de “u”.

El primer equip està format per uns 30 jugadors que viuen a 20 quilòmetres a la rodona de Lliçà de Vall. També tenen dos equips més de futbol flag: un de sub-17 i un altre de mixt. Ara el club té fixat l’objectiu de tenir una bona base de jugadors. “Volem donar una alternativa a qualsevol persona que vulgui practicar un esport. El futbol americà és inclusiu i no discrimina, perquè hi ha posicions per a totes les condicions físiques”, diu Astier.

Els Scorpions de Bigues també creuen en el poder inclusiu, en aquest cas del futbol flag. Fa uns anys el president i entrenador de l’entitat, David Ferrón, va refundar el club, on ara militen dos equips i una vintena de jugadors. “És un esport que enganxa i aviat explotarà”, diu Ferrón, en vistes que es pugui convertir en esport olímpic properament. Al flag, a diferència del futbol americà habitual, no hi ha placatges: les jugades acaben quan un jugador sostreu el cinturó que duu penjat algun dels oponents.

A Granollers, els Fènix també somien a competir en aquesta disciplina. Segons Àngel Díaz, que és membre del club, estan confeccionant noves plantilles. Les dificultats per trobar espai –ara tenen autorització per tornar a jugar les pistes d’atletisme– i la pandèmia els van deixar tocats de mort.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 337 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't