Les iniciatives sorgides al Vallès Oriental van ser protagonistes de la quarta edició dels Premis Inclusius de l’Esport Català. Els premis, els organitza fundació Onat amb la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat. L’Handbol Cardedeu, l’Associació Capaç i Vàlida de Granollers i l’entrenador de Vilanova Marc Fuentes va rebre tres de les 10 beques –per valor de 1.500 euros– lliurades dijous passat durant una gala a la seu de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, a Barcelona. Cada projecte d’inclusió social en l’esport obté un ajut per facilitar-ne el desenvolupament. Fins a 29 iniciatives d’arreu del país havien presentat candidatura al premi.
L’Handbol Cardedeu va rebre el reconeixement pel projecte Handbol.in. Amb aquest projecte han creat un equip d’aquest esport format per persones amb discapacitat intel·lectual. “S’ha valorat que l’equip formi part de l’entitat de l’Handbol Cardedeu i que interactuï amb l’altra gent del club”, explica la directora d’Onat, Mercè Bruguet. Els seus integrants són generalment del Vallès Oriental i estan vinculats al Viver de Bell-lloc.
El segon projecte vallesà premiat ha estat el de l’Associació Capaç i Vàlida, de Granollers, que duu a terme jornades d’esport i inclusió a les escoles. “Van a les escoles a explicar com una persona amb diversitat funcional pot arribar a fer esport”, diu Bruguet. Amb la beca que han guanyat, compraran cadires de rodes adaptades per fer esport.
Foment del futbol per a jugadors amb paràlisi cerebral
La tercera iniciativa que ha guanyat la beca ha estat la de l’entrenador de futbol Marc Fuentes, de Vilanova, que té una paràlisi cerebral. La seva feina en aquest àmbit també li va valdre el premi Talent Jove, del Consell Comarcal i EL 9 NOU l’any passat. Fuentes, que recentment ha fitxat per entrenar a la base de l’Espanyol, va fundar un equip de futbol amb jugadors amb paràlisi cerebral al seu poble i també és entrenador de jugadors que no tenen discapacitat. Fuentes combina la seva tasca de tècnic amb formacions a escoles, instituts i centres de formació. “És un exemple que la paràlisi cerebral no li ha impedit tirar endavant”, explica Bruguet.
El president de la Fundació Onat, Francesc Colomé, valora la capacitat d’aquesta convocatòria de “fer visible l’invisible”. “Des que els fem, els Premis Inclusius de l’Esport han becat 40 entitats de totes les províncies catalanes”, explica Colomé.
{{ comment.text }}